Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Lazea: Romania ar putea avea nevoie de un imprumut extern in a doua jumatate a acestui an

Lazea: Romania ar putea avea nevoie de un imprumut extern in a doua jumatate a acestui an

Romania ar putea avea nevoie de un imprumut extern mai ales in a doua jumatate a acestui an, valoarea acestuia depinzand de gradul de ajustare a deficitului balantei de plati, a spus astazi economistul-sef al BNR, Valentin Lazea.

"In momentul de fata nu avem nevoie urgenta de finantare externa, insa in a doua jumatate a anului s-ar putea sa fie nevoie", a declarat Lazea.

El a mentionat ca datoria externa pe termen scurt a Romaniei este de 24 miliarde euro, in mare parte scadenta in a doua jumatate a anului, in timp de datoria externa pe termen mediu si lung a ajuns la 49,7 miliarde euro.

Insa economistul-sef al BNR a atras atentia ca, pentru facilitarea obtinerii unui astfel de imprumut, bugetul pe 2009 trebuie sa treaca de parlament in aceeasi forma in care a fost aprobat de guvern, inclusiv in ce priveste politica salariala.

"Daca bugetul nu trece la fel, va fi mult mai greu sa obtinem imprumutul", a spus el.

Lazea a enumerat pasii pe care Romania trebuie sa ii urmeze in actualul context economic, primul dintre acestia fiind aprobarea bugetului, apoi executia bugetara si a politicii salariale, iar ulterior relaxarea graduala a politicii monetare. Ultimul pas ar consta in contractarea unui imprumut de la o institutie internationala, dupa discutii cu Comisia Europeana.

"Este si o forma birocratica: discutia initiala cu Comisia Europeana pentru un imprumut si apoi sa vedem ce alte alternative mai sunt", a adaugat Lazea, explicand ca regulamentul Comisiei Europene prevede ca statele membre trebuie sa poarte intai discutii cu Bruxelles-ul.

Suma pe care Romania o va imprumuta depinde de modul in care deficitul extern va fi ajustat. "Depinde daca deficitul de cont curent va fi redus ordodnat. Am putea face asta de la 12,5% din PIB in 2008 la 7-8% din PIB in acest an si apoi, ipotetic vorbind, o mare parte din finantare am putea-o obtine de la institutiile financiare internationale", a mai spus Lazea.

Banca centrala a publicat azi dimineata datele privind balanta de plati a Romaniei din 2008, deficitul extern avansand usor (cu 1,2%) fata de 2007, la 16,9 miliarde euro. Raportat la ultima estimare a valorii produsului intern brut (PIB) de anul trecut, de 513,2 miliarde lei (139,35 miliarde euro), deficitul extern din 2008 echivaleaza cu 12,1% din PIB.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2010 ori
Citeste mai multe despreimprumut extern romania deficit buget