Multe dintre firmele inchise anul trecut erau doar "de paravan"

Vineri, 28 Mai 2010, ora 11:39
1280 citiri
Multe dintre firmele inchise anul trecut erau doar "de paravan"

Multe din firmele inchise anul trecut erau doar "de paravan", desi au fost si cazuri determinate de criza, a declarat Alexandra Gatej, consilier prezidential, adaugand ca societatile care au ramas pe piata sunt foarte deranjate de evaziune, iar Guvernul va lua masuri foarte dure in acest sens, precizeaza Mediafax.

"Mi-am desfasurat toata activitatea in mediul privat. Stiu ca celor din mediul privat le place sa spuna adevarul in fata. Ar trebui sa privim lucrurile direct in fata. Anul trecut, 200.000 de firme au iesit de pe piata, potrivit specialistilor in insolventa. Stim foarte bine ca cele mai multe s-au inchis de buna voie, iar multe business-uri care au iesit de pe piata erau firme de paravan", a spus Gatej la un seminar pe tema IMM.

Ea a aratat ca multe dintre aceste firme paravan erau folosite pentru a fi platite salarii, pentru a fi accesate credite bancare.

"Dincolo de acestea au fost si cateva zeci de mii de firme care au inchis din cauza crizei. Dar nu conteaza firmele inregistrate, ci calitatea out-put-urilor", a adaugat Gatej, care inainte de a fi consilier prezidential a ocupat functia de director executiv al Unilever Balcani.

Pe de alta parte, consilierul prezidential a mentionat ca firmele care vor sa investeasca in Romania si sa ramana pe piata in pofida dificultatilor legate de criza sunt nemultumite de nivelul evaziunii fiscale.

"Pe operatorii de cursa lunga, care vor sa investeasca in aceasta tara evaziunea fiscala ii deranjeaza foarte tare. Guvernul va pune in fata evaziunii masuri extrem de dure care trebuie respectate de toti intreprinzatorii", a afirmat Gatej.

Ea a admis ca IMM-urile se confrunta cu probleme in relatia cu statul, referindu-se la birocratie, la evaziunea fiscala sau la lipsa de flexibilitate a pietei muncii.

In opinia sa, Romania trebuie sa treaca de la un model economic bazat pe consum, la unul bazat pe investitii si dezvoltare, mentionand ca din pacate IMM-urile sunt foarte putin orientate pe pietele externe si din acest motiv au nevoie de o strategie de diversificare.

Potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului, numarul dizolvarilor de firme a crescut de aproape cinci ori anul trecut, la 18.766, iar cel al radierilor cu 247%, la 43.615.

In acelasi timp, peste 133.000 de firme si-au suspendat activitatea, de 11 ori mai multe fata de 2008.

La sfarsitul anului erau active in Romania circa un milion de firme.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#insolventa imm evaziune fiscala paravan plata salarii , #stiri Unilever