Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

UniCredit Tiriac Bank si-a sporit profitul net cu 2% in S1

UniCredit Tiriac Bank si-a sporit profitul net cu 2% in S1

UniCredit Tiriac Bank a obtinut un profit net de 181 milioane lei (42,8 milioane euro) in primul semestru din acest an, in crestere usoara, cu 2% fata de intervalul similar din 2008, conform standardelor de raportare financiara internationala (IFRS), a anuntat marti banca, informeaza NewsIn.

Profitul net in standarde contabile romanesti (RAS) pentru aceeasi perioada este de 126 milioane lei (29,8 milioane euro), la acelasi nivel din primul semestru al anului trecut.

Rentabilitatea fondurilor proprii ale bancii (ROE) s-a plasat la 18,8% dupa primele sase luni din 2009, in timp ce ROA a fost de 1,9%.

"UniCredit Tiriac Bank considera ca acesta este un rezultat foarte bun in contextul crizei economice si financiare, a reducerii abrupte a activitatii economice, a productiei industriale, a vanzarilor si cererii consumatorilor, precum si a riscurilor de credit in crestere", se precizeaza in comunicatul bancii.

De asemenea, in intervalul ianuarie-iunie 2009, profitul operational a crescut cu 27% fata de perioada similara a anului trecut, ajungand la 316 milioane lei (74,7 milioane euro), pe baza unei cresteri cu 18% a veniturilor si cu 9% a cheltuielilor operationale.

"Totodata, raportul cost-venituri este de 47%, mai bun decat media pe sistem, in pofida deschiderii a 103 noi sucursale in ultimele 18 luni. O serie de actiuni de optimizare a costurilor au fost intreprinse anul acesta, fara impact negativ asupra business-ului si a calitatii serviciilor", mai subliniaza banca.

Nivelul solvabilitatii ramane peste 10%, limita impusa de banca centrala in contextul acordului cu FMI, respectiv peste nivelul minim reglementat la nivel european, de 8%. Raportul intre credite si depozite s-a imbunatatit in ultimele luni, ajungand la nivelul de 111% la finalul lunii iunie 2009, comparativ cu 145% la sfarsitul anului 2008.

Portofoliul de credite (inclusiv creditele externalizate la banca mama in valoare de 1 miliard euro) a crescut cu 16% fata de 30 iunie 2008, atingand 16,2 miliarde lei (3,85 miliarde euro).

Volumul depozitelor clientilor a crescut cu 66% in intervalul iunie 2008-iunie 2009, atingand 10,9 miliarde lei (2,6 miliarde euro) la jumatatea acestui an.

"Este important sa fim anticipativi si sa reactionam rapid in perioade de criza, pastrand un echilibru intre principalele prioritati de business. Ne-am concentrat pe cresterea nivelului lichiditatii si pe echilibrarea raportului intre credite si depozite, continuand creditarea si pastrand profitabilitatea la un nivel stabil. Acest lucru ne va permite sa traversam perioada de instabilitate economica.


Managementul riscului si un bun control al activitatii de creditare sunt fundamentale pentru mentinerea tendintei crescatoare a business-ului, astfel incat sa fim alaturi de clienti si in perioade mai bune", a declarat presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank, Rasvan Radu.

Activele totale ale bancii au atins 19,5 miliarde lei (4,64 miliarde euro), in crestere cu 27% comparativ cu un an in urma.

Calitatea portofoliului bancii s-a deteriorat in primul semestru al anului 2009, similar industriei globale si pietei bancare din Romania, totusi in limite controlate si departe de periclitarea capacitatii bancii de generare a profitului.

Profitul net operational pentru primele 6 luni acopera de 3,2 ori costul riscului. Costul anualizat al riscului este de 114 puncte de baza, gradul de acoperire cu provizioane al expunerilor bilantiere este de 3,24% iar ponderea creditelor neperformante este de 3,96%.

"Fara indoiala, nivelurile profitabilitatii din industria bancara vor scadea, dar singura abordare rationala pentru succesul si longevitatea activitatii bancare este abilitatea de a actiona corect in viitor si de a face investitii chiar si intr-un context dificil", subliniaza vicepresedintele UniCredit Tiriac Bank, director al Diviziei Financiare, Stanislav Georgiev.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1296 ori
Citeste mai multe despreunicredit tiriac bank profit semestru