Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ANAT cere anularea impozitarii tichetelor de vacanta

ANAT cere anularea impozitarii tichetelor de vacanta

Reprezenantii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) sustine ca introducerea impozitarii tichetelor de vacanta, la un interval foarte scurt dupa debutul proiectului, a dat o lovitura majora unei idei exceptionale pentru turismul romanesc, dar care era inca in faza de implementare.

ANAT considera imperios necesara reconsiderarea oportunitatii anularii impozitarii tichetelor de vacanta, precum si introducerea acordarii de tichete de vacanta in locul primelor de vacanta,.

Acestea ar putea fi acordate si de institutii ale statului care se dovedesc performante, in contextul in care cifrele raportate de agentii economici cu privire la vanzarile de turism intern sunt in scadere fata de anul 2010.

Oficialii ANAT spun ca avantajele majore pe care le au tichetele de vacanta, ca instrument de stimulare a calatoriilor in Romania, sunt: acordarea posibilitatii angajatului de a-si alege singur destinatia/hotelul si serviciile, prin intermediul tichetelor de vacanta, fara a mai fi dirijat spre un operator sau altul, dar si reducerea evaziunii fiscale in turism prin aceea ca decontarea tichetelor de vacanta se realizeaza prin mijloace de plata bancare.

De asemenea, tichetele de vacanta ar determina si motiva angajatorii de a acorda beneficii angajatilor, in conditiile in care acestea erau scutite de impozite atat la angajator cat si la angajat, in timp ce angajatii ar petrece efectiv cel putin o vacanta pe an, cu scop de refacere a capacitatii de munca si efecte certe in cresterea gradului de sanatate a populatiei.

Alte avantaje pe care le-ar aduce tichetele de vacanta sunt ca ar sustine cresterea turismului romanesc, ceea ce va determina dezvoltarea imediata a industriilor pe orizontala, cu efecte suplimentare in taxe si impozite, "care vor deveni sursa pentru bugetul statului".
"Pe fondul cresterii inerente a cererii pentru vacante externe, aceste tichete ce acopera destinatiile interne, sunt un factor de echilibrare a balantei turismului, cu atat mai mult cu cat marea majoritate a beneficiarilor de tichete de vacanta nu isi permit calatorii in strainatate", afirma oficialii ANAT.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1311 ori