Iesirea Greciei din "dictatura euro": Turism mai ieftin

Luni, 21 Mai 2012, ora 13:00
2457 citiri
Iesirea Greciei din "dictatura euro": Turism mai ieftin

Unul dintre posibilele efecte pe care iesirea din zona euro si trecerea la drahma le-ar putea avea este turismul mai ieftin.

Ocolita de turistii germani, Grecia si-ar putea castiga "reputatia" de tara turistica cu ajutorul influxului de turisti veniti din tari precum Romania, Bulgaria sau Rusia, este de parere Traian Badulescu, consultant in turism.

In primele luni ale anului, numarul de turisti care au vizitat Grecia a inregistrat un declin de 3,5% fata de 2011, potrivit datelor Asociatiei elene de Turism. In plus, conform statisticilor de la Bank of Greece, veniturile obtinute de la turistii germani in februarie 2012 au scazut la 10,3 milioane de euro de la 26,7 milioane de euro cu un an in urma.

Per ansamblu, veniturile din turism combinate pentru lunile ianuarie si februarie au scazut cu 44% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Trecerea la drahma, gura de oxigen pentru turism?

Cu toate aceastea, trecerea la drahma ar putea ajuta turismul din statul elen, sunt pe parere specialistii. Cu o moneda mai slaba, tara ar deveni mai atractiva din punct de vedere al turismului.

"Parerea mea este ca industria de turim nu va avea de suferit de pe urma falimentului Greciei. Din contra, s-ar putea sa se practice preturi si mai flexibile, mai avantajoase. Practic, trecerea la euro a implicat o crestere a preturile si cel mai mult au avut de suferit tarile mediteraneene", a declarat pentru Business24 Traian Badulescu, consultant in turism.

In plus, dupa parerea lui Badulescu, turistii din zona euro care aleg ca destinatie de vacanta Grecia nu vor avea probleme in a efectua plati in moneda nationala dupa exemplul altor state din afara zonei euro.

"Sa dau exemplul Ungariei care nu este in zona euro si are un turism care merge extraordinar de bine, desi preturile sunt in forinti. In Turcia, sunt lirele turcesti desi acestia accepta si euro si dolari. Cred ca o parte dintre greci chiar isi doresc flexibilizarea si iesirea din "dictatura monedei euro", a adaugat Badulescu.

Solutia pentru salvarea turismului: Tarile mai mici decat Germania, dar cu potential

Campanii de promovare in tari mai mici decat Germania ar trebui sa se afle pe lista de prioritati a Greciei in cazul unei iesiri din zona euro.

"Trebuie sa se orienteze cu campanii de promovare pe statele din Balcani si pe alte state europene ca sa inlocuiasca pierderea suferita din Germania in perioada aceasta. Cred ca ar trebui sa se orienteze pe tarile din Balcani La ora actuala din Romania pleaca spre Grecia 300 -310 mii de turisti anual. In timp, Romania ar putea sa trimita chiar si un milion de turisti in Grecia anual. Este bine sa se orienteze pe tari ca Bulgaria, Serbia, pe toate pietele europene din imediata vecinatate, plus Rusia", a mai declarat Badulescu.

Printre masurile pe care grecii ar trebui sa le adopte pentru a recastiga increderea turistilor se numara campaniile de promovare a sigurantei.

"Ar trebui o promovare foarte puternica, sa se asigure siguranta turistilor, sa faca o campanie care sa indice acest lucru. Dar, n-ar trebui sa mai fie greve, sincope in alimentarea cu benzina, astea sunt temeri uneori justificate. Sa investeasca in promovarea pe alte piete cu potential in afara de Germania".

"Bulgaria, de exemplu, a pierdut multi turisti germani acum ceva vreme pentru ca TUI a decis sa se reorienteze pe sudul litoralului bulgar. Ei s-au reorientat pe turistii romani, care in plus, spre deosebire de germani lasa mai multi bani in tara. Intr-o statistica mai veche facuta doar in regiunea Halkidiki in 2007, germanii consumau in medie per turist 19 euro pe saptamana, romanii 180 de euro pe saptamana", a precizat consultantul.

Iesirea Greciei din zona euro: Castig infim pentru turismul din Romania

Potrivit consultantului in turism, Romania ar avea de castigat de pe urma iesirii Greciei din zona doar pe nisa turimului cultural si religios, dar nu se poate vorbi de cresteri importante ale numarului de turisti straini in Romania ca rezultat direct al unei scaderi a numarului de turisti in Grecia.

"Nu putem concura cu Grecia pe partea de litoral. Poate doar pe partea de turism cultural si religios am putea sa castigam. Pe nisa asta am putea castiga, dar Grecia este Grecia, nu poate fi scoasa de pe piata doar in cazul unor probleme majore de securitate", a adaugat Badulescu.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#turism grecia, #iesire Grecia zona euro turism, #declaratii Badulescu iesire Grecia zona euro, #dragma turism Grecia , #Turism extern