Top 5 orase-fantoma

Sambata, 04 Iunie 2011, ora 10:28
3083 citiri
Top 5 orase-fantoma

Vizitarea oraselor parasite devine un nou trend in turism, un motiv incitant pentru turistii atrasi de destinatii de vacanta mai putin cunoscute. Odee.com a realizat un top al celor mai interesante orase fantoma, de pe glob, abandonate de localnici fie de buna voie, fie silitit de imprejurari ce au depasit po

Kolmanskop, Namibia, ingropat in nisip

Kolmanskop este un oras-fantoma din sudul Namibiei, aflat la cativa kilometri de parcurs pe apa, de la portul din Lüderitz. In 1908, Luederitz a fost cuprins de „febra diamantelor” ?i oamenii s-au repezit in desertul din Namibia, in speranta ca vor face bani usor.

In decurs de doi ani, un oras intreg, cu scoli, cazino si spitale, alaturi de multe zone rezidentiale a luat nastere in mijlocul desertului. La scurta vreme dupa declinul pietei diamentelor, interesul localnicilor a scazut considerabil, mai ales dupa primul razboi mondial. Au plecat din oras care a devenit, in anii 1950 complet parasit. Dunele de nisip l-au revendicat ca si cum ar fi fost proprietarii de drept.

Prypiat, Ucraina, casa angajatilor de la Cernobil

Prypiat este un oras abandonat, in zona „tabu” din nordul Ucrainei. Initial a fost locul unde au trait cei mai multi muncitori angajati la centrala nucleara de la Cernobil. Dupa tragedia de la centrala, orasul a fost abandonat, in 1968. pana la accident, era locuit de 50.000 de suflete.

Pana de curand, situl a fost un muzeu in aer liber, turistii putand vedea mai multe apartamente, piscine, spitale si o alta serie de cladiri parasite, intre timp. Locuitorii au fost obligati sa plece de la locul calamitatii luand cu ei doar o valiza cu strictul necesar, de preferabil lucruri care nu au fost contaminate.

Din aceasta cauza, locuintele au totul amenajat in interior, de la ziarele uitate pe masa, pana la farfuriile din bucatarie. Incepand cu secolul 21, cladirile au fost vandalizate, iar hotii au furat tot ce au putut, inclusiv scaunele de toaleta.

San Zhi, Taiwan, un complex futurist

In nordul Taiwanului, acest complex futurist a fost construit initial pentru vacantele de lux ale miliardarilor. Cu toate acestea, dupa multiple accidente fatale pentru angajati, lucrarile au fost oprite. O combinatie neproductiva, formata din lipsa de fonduri si deficitul de forta de munca, a determinat anularea definitiva a lucrarilor.

Orasul, cu un aspect desprins parca din filmele science fiction, a ramas neterminat. In prezent, zvonurile sustin ca localitatea este bantuita de spiritele celor care au murit la constructia cladirilor.

Guvernul s-a detasat in mod diplomatic, atat de lucrari cat si de orice asociere cu San Zhi. Din acest motiv, nu au fost aflati niciodata arhitectii. Legendele care inconjoara locul i-au asigurat o faima foarte proasta din nimeni nu mai pare dipus sa reia lucrarile.

Orandour-sur-Glane, Franta, scena ororilor WWII

Micutul oras fin Oradour-sur-Glane, din Franta, a fost scena unui haos greu de descris in cuvinte, cauzat de al doilea razboi mondial. In timpul acestuia, 642 de rezidenti au fost masacrati de trupele naziste, ca represalii pentru Rezistenta Franceza.

Initial, germanii au vrut sa atace orasul vecin, Oradour-sur-Vayres, dar au gresit tinta, atacand Oradour-sur-Glane, pe data de 10 iunie 1944. Potrivit supravietuitorilor, oamenii au fost inghesuiti in hambare, unde au fost impuscati in picioare, in asa fel in cat sa moara cat mai lent.

Femeile si copiii, care au incercat sa se adaposteasca in biserici, au fost ucisi cu focuri de mitraliera. Satul a fost distrus de germani dupa acest eveniment. Ruinele sale inca stau astazi in picioare, ca un memorial pentru cei morti si ca un sit ce sta marturie al masacrului petrecut.

Craco, fost oras medieval

Craco este situat in regiunea Basilicata, din Provincia Matera, la aproximativ 25 de mile de Golful Taranto. Un oras medieval tipic, construit in mijlocul unor dealuri cu o suprafata mare, pe care fermierii puteau cultiva grau, alaturi de alte legume.

Din punct de vedere istoric, orasul dateaza din 1060, de cand terenul a fost in proprietatea arhiepiscopului Arnaldo, Episcop de Tricarico. Din 1891, populatia din Craco ajungea la peste 2000 de persoane.

Desi au  existat  multe probleme, din cauza conditiilor dificile pe care trebuiau sa le infrunte agricultorii. Disperati ca nu mai aveau ce sa manance, foarte multi au migrat in America de Nord. Cei care au ramas au trebuit sa se confrunte cu alunecari de teren, cutremure si chiar cu razboiul.

In perioada 1959-1972 Craco a fost lovit de cutremure, iar cei mai multi au preferat sa paraseasca orasul ce parea blestemat. Astazi aceasta se degradeaza din ce in ce mai mult.

Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
#vacanta, #oras fantoma, #oras parasit , #Stiri Turism