Refacerea Deltei Dunarii ne-ar costa 500 de milioane de euro

Marti, 07 Aprilie 2009, ora 17:24
1820 citiri
Refacerea Deltei Dunarii ne-ar costa 500 de milioane de euro

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat marti, la Tulcea, ca pentru refacerea potentialului Deltei Dunarii ar fi nevoie de aproximativ 500 de milioane de euro, transmite corespondentul NewsIn.

"Vorbim despre renaturarea Deltei Dunarii, un program care implica fonduri serioase. Avem nevoie de 500 de milioane de euro pentru a aplica programul si pentru a rezolva litigiile funciare si pretentiile financiare ale partilor implicate, proprietari de diguri si autoritati locale", a declarat Nemirschi, la conferinta "Conservarea Deltei Dunarii prin intermediul politicii regionale si de protectia mediului a Uniunii Europene".

Ministrul a mai precizat ca prioritara, din acest punct de vedere, este despagubirea proprietarilor de diguri, care vor trebui sa le cedeze prin protocol Consiliului Judetean, pentru a le include in patrimoniul public. In prezent, Consiliul Judetean a concesionat suprafete mari de teren, iar castigul din redeventele percepute este de aproximativ un milion de euro pe an.

Nicolae Nemirschi a adaugat ca poate fi luata in calcul si o posibila despagubire pentru autoritatile judetului, care ar putea ceda in interesul statului incintele agricole si piscicole pentru a fi inundate.

In ce priveste gropile de gunoi ecologice, Nemirschi a avertizat din nou ca Romania risca penalitati din partea UE daca nu rezolva aceasta problema si ca situatia localitatilor din Delta este destul de grava.

"Colectarea, reciclarea si tratarea deseurilor reprezinta o prioritate si se regaseste in angajamentele asumate de Romania fata de Uniunea Europeana. Din cate se pare, in Delta Dunarii, din acesta perspectiva, lucrurile nu sunt deloc roz. Eu stiu ca primarii localitatilor din Delta Dunarii si-au asumat raspunderea constructiei acestor rampe ecologice si sper ca le vor face."

In cazul in care aceste angajamente nu sunt respectate, singurii vinovati care vor fi si trasi la raspundere in eventualitatea in care Comisia Europeana va declansa procedura de infrigement sunt primarii, care nu si-au respectat angajamentele, si nu Guvernul, a spus Nemirschi.  "Stiu ca au fost alocate sume de bani, dar banii nu au fost procesati", a mai spus Ministrul Mediului.

Potrivit ministrului, Romania are la acest moment peste 200 de depozite destinate deseurilor. El a adaugat primarii ar trebui sa nu se mai planga de faptul ca nu au bani pentru realizarea depunerilor ecologice si sa intocmeasca proiecte pentru a putea accesa fondurile necesare.

Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#delta, #Nemirschi, #potential, #turism, #ministrul mediului , #Stiri Turism