Latura de Vest a Cetatii Alba Carolina, pusa in valoare printr-un proiect european

Duminica, 01 Decembrie 2013, ora 09:35
1618 citiri
Latura de Vest a Cetatii Alba Carolina, pusa in valoare printr-un proiect european

Peste o mie de persoane au asistat, sambata, la Alba Iulia, la arborarea Drapelului National al Romaniei pe catargul din Piata Tricolorului, moment ce marcheaza debutul manifestarilor oficiale dedicate Zilei Nationale, si la inaugurarea Laturii de Vest a Cetatii Alba Carolina, reconstituita printr-un proiect european in valoare totala de 68 de milioane de lei.

Printre cei prezenti la festivitati s-au aflat fostul premier Mihai Razvan Ungureanu, arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, IPS Irineu, presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel, vicepresedintii CJ Alin Cucui si Florin Roman, prefectul Gheorghe Feneser, parlamentari si oficialitati din doua orase din Bulgaria si Croatia infratite cu municipiul Alba Iulia.

'Avem cu ce sa ne laudam. Avem ce sa aratam', a declarat primarul Mircea Hava, despre lucrarile realizate in cea mai mare si mai bine conservata fortificatie de tip Vauban din Europa. Edilul a mentionat ca nu se va plati pentru intrarea in cetate, dar se va plati pentru accesul in anumite zone din interior.

Prin proiectul de reconstituire a Laturii de Vest, a fost finalizata practic reabilitarea fortificatiei, valoarea totala investita in ultimii ani in restaurarea cetatii din Alba Iulia ridicandu-se la peste 60 de milioane de euro. Alba Iulia a fost primul municipiu din tara care a beneficiat de fonduri REGIO pentru dezvoltare urbana.

Latura de Vest a Cetatii Alba Carolina, fortificatie ridicata in urma cu aproape trei secole, ale carei ziduri au fost dinamitate si distruse partial in mai 1921, cand a fost demarata constructia Catedralei Reintregirii din Alba Iulia, a fost reconstituita si pusa in valoare printr-un proiect european. Lucrarile au durat aproape trei ani, iar acum se va putea circula pe tot traseul Santurilor Cetatii Alba Carolina.

Prin realizarea acestui proiect s-a revenit practic la forma initiala a cetatii, cu antesanturi, contragarzi, santuri principale, raveline si bastioane pe latura de vest a fortificatiei, dupa ce, timp de noua decenii, numeroase spatii si tuneluri aflate sub Parcul Unirii si sub parcarea din fata Catedralei Reintregirii au fost acoperite cu pamant.

Practic, mare parte a spatiului parcului de pe Platoul Romanilor, din fata catedralei, a fost excavata, pentru a se ajunge la nivelul de calcare existent in Santurile cetatii si, totodata, pentru a se crea o continuitate in traseul Portilor cetatii. Au fost readuse astfel la suprafata numeroase spatii si tuneluri, acestea urmand a fi exploatate turistic si cultural.

Accesul se face acum in zona cu ajutorul mai multor poduri mobile, care realizeaza legatura si intre unele dintre porti, asa cum era in urma cu trei secole, cand a fost construita cetatea de habsburgi.

Au fost finantate lucrari de modernizare a infrastructurii cultural-istorice aferente cetatii, lucrari de restaurare, de conservarea patrimoniului cu potential turistic aferent, in vederea valorificarii sale in circuite turistice nationale sau internationale.

Cetatea din Alba Iulia, care ocupa o suprafata de peste o suta de hectare, a fost ridicata intre anii 1714 si 1738, are sapte bastioane si sase porti.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#alba iulia, #investitie turism , #Stiri Turism