Ministerul Turismului a primit un buget cu 40% mai mare pentru 2018, dar banii se duc pe voucherele bugetarilor, nu pe investitii

Marti, 12 Decembrie 2017, ora 14:30
4200 citiri
Ministerul Turismului a primit un buget cu 40% mai mare pentru 2018, dar banii se duc pe voucherele bugetarilor, nu pe investitii
Foto: baileherculane.ro

Bugetul pentru marketing si promovare al Ministerului Turismului va avea un plus de 80,84% pe proiectul de buget din 2018, respectiv un plus cu 15,341 milioane de lei, a declarat, marti, in comisiile reunite de specialitate din Parlament, Gheorghe-Bogdan Tomoiaga, secretar de stat in Ministerul Turismului.

"Avem un buget de 63,4 milioane de lei in 2018, in crestere cu 39,82% fata de executia prognozata pentru anul 2017, iar la capitolul promovare si marketing avem un plus de 80,84%, respectiv cu 15,341 milioane de lei. Asteptam si ne uitam cu speranta in viitor spre autoritatile publice locale in depunerea documentatiilor tehnico-economice, pentru cei care sunt in anexa Masterplanului de investitii. Speram ca putem sa dezvoltam infrastructura in turism pentru ca este un domeniu foarte important si dinamic pentru Romania, care anul acesta a crescut cu peste 12 procente", a spus Tomoiaga.

Acesta a precizat ca bugetul pe 2018 prevede si acordarea voucherelor de vacanta pentru toti angajatii.

"Fiecare dintre institutiile publice trebuie sa prevada punctual aceste vouchere si acestea se vor da la toti angajatii pana la sfarsitul lunii noiembrie 2018", a mai spus secretarul de stat.

In cadrul discutiilor din comisii au fost citite sase amendamente care vizau alocarea unor fonduri pentru anumite investitii in statiunile balneoclimaterice Borsec, Moneasa, Baile Herculane sau Ocna Mures, precum partii de sanie, acqua parcuri sau recunoasterea ca statiune de interes public, dar si infiintarea de centre de informare turistica in comuna Mariselu din judetul Cluj.

De asemenea, in comisii s-a cerut si alocarea unei sume de un milion de lei pentru plata despagubirilor beneficiarilor de servicii de la Omnia Turism.

Toate amendamentele au fost respinse, in conditiile in care o parte din aceste investitii erau incluse in masterplanul in turism si unele sunt in curs de finantare, iar in ceea ce priveste despagubirile pentru turistii Omnia, oficialul MT a precizat ca legislatia privind garantarea pachetelor turistice este in curs de actualizare.

"In masterplanul de investitii, reprezentand HG 558/2017, avem 148 de investitii propuse si cu posibilitatea de actualizare anual. Intr-adevar avem nevoie de infrastructura in turism si suntem deschisi ca autoritatile publice locale sa vina cu proiecte. Ministerul Turismului nu are fonduri pentru centre de informare, mai ales ca cele 109 care sunt si functioneaza pe teritoriul Romaniei au fost finantate din fonduri europene", a adaugat secretarul de stat.

Comisiile de specialitate reunite din Parlament au avizat marti bugetul Ministerului Turismului cu 28 de voturi pentru si 14 impotriva.

Potrivit proiectului de buget pentru anul viitor, Ministerul Turismului are prevazute credite de angajament de 65,409 milioane de lei, din care creditele bugetare reprezinta 63,409 milioane de lei, ceea ce reprezinta o majorare de 39,8% fata de anul trecut.

Cheltuielile curente alocate pentru 2018 sunt estimate la 59,5 milioane de lei, din care credite bugetare sunt de 57,5 milioane de lei, mai mult cu 37,52% in comparatie cu anul anterior, in timp ce cheltuielile de personal ajung la 18,785 milioane lei, in crestere cu 30,69% fata de alocarea din anul anterior.

"Avem la cheltuieli de personal 18,875 milioane de lei, in crestere cu 30,69%, reprezentand 25% cresterea salariilor plus cele 17 reprezentante externe pe care le vom deschide in cursul anului 2018. Pentru cheltuieli de bunuri si servicii avem un buget de 9,3 milioane de lei, cheltuieli cu sediul nou si infiintarea de reprezentatii externe. De asemenea, proiectele cu finantare externa reprezinta 133.000 de lei si cele de capital 5,908 milioane de lei", a precizat Tomoiaga.

Proiectul de buget pentru anul 2018 este construit pe o crestere economica de 5,5%, inflatie medie anuala de 3,1%, curs mediu de 4,55 lei/euro si castig salarial mediu net lunar de 2.614 lei.

"Deficitul bugetar (cash) este estimat la 2,97% din PIB, in timp ce deficitul ESA este de 2,96% din PIB, cu incadrare in tinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht", precizeaza un comunicat al Executivului.

Conform proiectului adoptat de Guvern, sunt prevazute venituri estimate de 287,5 miliarde lei, cu 30,9 miliarde lei mai mari fata de 2017, fiind pentru prima data cand PIB-ul Romaniei va depasi nivelul de 200 miliarde euro.

"Din cele 30,9 miliarde lei venituri suplimentare, 21,1 miliarde lei vor merge catre bugetul sanatatii, care va avea o crestere de 17% fata de 2017, bugetul educatiei, care va avea o crestere de 16%, si bugetul alocat investitiilor, care va avea o crestere de 42%", se arata in comunicat.

Totodata, in proiectul de buget sunt prevazute resursele necesare pentru acordarea de vouchere de vacanta pentru toti salariatii din sistemul public, cresterea salariului minim si mediu net in intreaga economie (public si privat) cu 9%, majorarea, de la 1 iulie, a pensiilor cu 10% si a pensiei minime cu 23%.

Luni, 18 decembrie, va incepe dezbaterea proiectelor de buget si al asigurarilor sociale in plenul reunit al Parlamentului, urmand ca votul final sa fie in data de 21 decembrie.

Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
#Buget 2018, #buget turism 2018, #investitii statiuni romanesti , #Stiri Turism