Doua pesteri de mulaj din Mures, unice in lume, ar putea fi amenajate cu fonduri europene

Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 20:39
3854 citiri
Doua pesteri de mulaj din Mures, unice in lume, ar putea fi amenajate cu fonduri europene

Doua pesteri de mulaj din Mures, unice in Europa si in lume ar putea fi amenajate cu fonduri europene.

Potrivit presedintelui Salvaspeo Romania, investitia pentru amenajarea unei pesteri se amortizeaza intre 12 si 30 de luni, banii europeni putand fi ceruti si de entitatile care le preiau in custodie.

"Muresul are 200 de pesteri unice in Europa, pesterile de mulaj. In ce priveste finantarea - in momentul de fata, pesterile, salinele, canioanele intra in acelasi buget de finantare. Au fost 32 de milioane de euro prin Programul Operational Regional (POR), din care 9-10 milioane s-au cheltuit cu Salina Turda si restul asteptam sa castige altii", a spus Lascu.

Presedintele Consiliului Judetean Mures, Lokodi Edita Emoke, a declarat apoi ca nu stia ca pesterile pot fi preluate in custodie, anuntand totodata ca va face acest demers pentru doua "pesteri de mulaj" din judet, pentru a accesa bani europeni si a le amenaja in scop turistic.

"Azi (vineri - n.r.) punem baza pentru doua proiecte viitoare. Cel mai rapid, aceste demersuri vor avea o finalizare in trei-patru ani. Un an dureaza luarea in custodie, apoi trebuie proiecte, licitatii", a spus Lokodi, aratand ca, in acest context, proiectele respective vor fi depuse pe urmatorul exercitiu bugetar al UE, care se deschide in 2014.

In septembrie anul trecut, presedintele Asociatiei Salvatorilor Speciali si Montani Mures, Kovacs Robert, declara ca se intentioneaza deschiderea in scop turistic a doua "pesteri de mulaj" din Defileul Toplita-Deda, rare in lume, formate in perioada Pliocenului, adica in urma cu peste cinci milioane de ani.

"Sunt pesteri care s-au format in roca vulcanica, lava s-a scurs pe padurea respectiva, trunchiurile copacilor au fost prinse in lava si dupa un timp apa le-a scos din roca", spunea Kovacs.

El adauga ca astfel de pesteri mai exista in Japonia, in Insulele Hawaii, iar pana in 2010, cand au fost descoperite si in Slovacia si Ungaria, s-a crezut ca Romania este unica tara din Europa unde exista astfel de pesteri.

"In Valea Muresului se afla mai multe pesteri de mulaj unice in Romania si am vrea sa deschidem doua pesteri, lucru benefic pentru turismul de pe Valea Muresului. Acestea sunt situate intre Deda, Bistra si Stanceni si sunt pesteri protejate de Federatia Romana de Speologie", spunea Kovacs, care preciza ca turistii ar putea vizita "pesterile de mulaj" in cadrul unor programe turistice de doua-trei zile, care sa includa si plimbari pe munte si rafting pe raul Mures.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#pesteri de mulaj Murres fonduri europene , #Obiective turistice