Patron de hotel pe litoral, inchiriez plaja

Miercuri, 23 Martie 2011, ora 16:25
3668 citiri
Patron de hotel pe litoral, inchiriez plaja

Hotelurile de pe litoralul romanesc sunt obligate sa liciteze pentru portiunile de plaja aflate in perimetrul care le inconjoara si platesc chirii exorbitante pentru acestea, potrivit reprezentantilor Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) care contesta procedura si solicita Ministerului Mediului sa contribuie cu 10% pentru promovarea turismului pe litoral.

Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului Litoral – Delta Dunarii a solicitat anularea licitatiilor in care au fost atribuite portiunile de plaja de pe litoral si demisia Directorului de la Constanta care le-a organizat, in conditiile in care hotelierii sunt constransi sa creasca tarifele la cazare pentru a suplini sumele pierdute in urma licitatiilor.

„Statul impovareaza si mai multe hotelierii. Ce se intampla acum cu plajele, faptul ca Ministerul Mediului inchiriaza in continuare plajele la cele mai mari tarife posibile numai ca sa stranga bani, asta inseamna tot un tarif mare care ajunge la turistul roman, pentru ca el suporta, el plateste de fapt aceste chirii foarte mari pe care le percepe Ministerul Mediului de la cei care administreaza plaja. In loc sa le dea la hotelieri si hotelierii sa le dea gratuit turistilor.

Ori, tot statul vine si mai pune niste majorari de taxe tot pe „umerii hotelierilor.” Pentru ca hotelierul plateste un operator de plaja ca sa poata sa aiba bucata lui de plaja in fata. Ceea ce este inadmisibil”, a precizat, pentru Bloombiz, Corina Martin, presedintele ANAT.

Aceasta a dat ca exemplu Hotelul Iaki, obligat sa plateasca de trei ori suma oferita anul trecut pentru a castiga licitatia si pentru a putea oferi plaja din fata unitatii hoteliere in mod gratuit, turistilor.

„Hotelul Iaki a castigat licitatia oferind triplu fata de anul trecut. Dar de ce triplu? Ca sa nu piarda plaja, sa vina altii sa o ia. Si pentru ce? Numai ca sa dea plaja gratuit. Nu mai vorbim de faptul ca nu avem facilitati fiscale pentru investitorii de pe litoral. Litoralul nu are niste reglementari speciale pentru el, care sa il ajute sa creasca, si atunci de ce mai suntem criticati ca hotelurile au tarife mari si ca nu stiu ce se intampla pe litoral. Asta e nemultumirea noastra”, a tinut sa precizeze oficialul ANAT.

De asemenea, in opinia lui Corina Martin, statul roman „vine si mai ingroapa putin hotelierul roman in nisip”, adaugand taxe suplimentare, dar renuntand sa acorde anumite reglementari care sa favorizeze litoralul sau mai multe facilitati fiscale care sa le permita hotelierilor sa scada tarifele.

Presedintele ANAT mentioneaza ca Ministerul Mediului ar trebui sa contribuie cu 10% la promovarea turismului pe litoralul romanesc.

„Daca Ministerul Mediului insista de sase ani ca sa faca turism pe plajele romanesti, pentru ca asa considera el, nu il intereseaza nici strategiile noastre, ca vrem tarife mici, ca vrem imagine buna, ca vrem servicii  corecte pe plaja. Ca am vrea ca turistii sa aiba gratuit plaja, si nu sa li se perceapa taxe. Dar nu il intereseaza. Ok, daca nu il intereseaza si nu luam plajele de acolo, atunci sa contribuie si Ministerul Mediului cu 10% din chiriile exorbitante pe care le percepe de la operatorii astia de plaja la Asociatia Litoral,” spune Martin.

Cu acesti bani, pe litoral s-ar putea aduce chartere si s-ar putea face evenimente, mai spune Corina Martin, care aminteste cazul Formulei 1 pe apa, pierduta anul trecut, din lipsa de fonduri, in defavoarea bulgarilor.

Asociatia Litoral-Delta Dunarii solicita Ministerului Mediului ca 10% din suma obtinuta de institutie din inchirierea plajelor sa fie directionata catre promovarea litoralului si sustinerea curselor charter catre aceasta destinatie.

De asemenea, Asociatia cere demisia directorului Directiei Apelor Dobrogene Litoral (DADL) Constanta, Marian Mitrea, acuzandu-l ca aceasta institutie refuza constant dialogul cu cei implicati direct in turismul de pe litoralul romanesc si de lipsa unui raport in care sa se prezinte veniturile incasate de stat din expolatarea plajelor.

Reprezentantii patronatului sustin ca aduc turisti pe plajele romanesti prin eforturi proprii ale hotelierilor si agentiilor de turism, ale Consiliului Judetean si MDRT, iar Ministerul Mediului profita de acest lucru pentru a colecta venituri consistente, se arata intr-un comunicat obtinut de Mediafax.

Potrivit aceluiasi comunicat, banii obtinuti de catre DADL nu se reintorc la Constanta nici sub forma de investitii pentru conservarea si administrarea plajelor si nici ca fonduri pentru asigurarea serviciilor de salvamar si prim ajutor.

 

Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a introdus recent un nou tip de reclame, numite „Pause Ads”, care se declanșează în momentul în care utilizatorii pun pauză videoclipului pe care îl urmăresc. Noua abordare...
#corina martin, #hotel, #hoteluri, #licitatia plajelor, #litoralul romanesc, #patron, #plaja , #Hoteluri