Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Solutiile Transgaz pentru finantarea investitiilor: emisiuni de obligatiuni sau credite bancare

Solutiile Transgaz pentru finantarea investitiilor: emisiuni de obligatiuni sau credite bancare


Compania de stat Transgaz (TGN) ia in calcul realizarea unor emisiuni de obligatiuni sau imprumuturi de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare sau Banca Mondiala pentru finantarea investitiilor, intrucat nu reuseste sa atraga fonduri nerambursabile suficiente.

Alte metode prin care ar putea obtine finantari sunt participarea la programe derulate de "autoritatile competente" ale statului si obtinerea, de la Uniunea Europeana, a statutului de "proiect de interes comun" pentru investitiile de interes regional, se arata intr-un plan de administrare a companiei pentru perioada 2013-2017 elaborat de Consiliul de Administratie al Transgaz.

Documentul citat precizeaza ca, "din nefericire", doua din trei proiecte finantate cu fonduri europene au primit cereri de returnare a finantarii din cauza descoperirii unor nereguli.

Programul de modernizare si dezvoltare a companiei va pune accentul pe dezvoltarea sistemului de transport al gazelor si pe eficienta, mai mult decat pe modernizarea si retehnologizarea conductelor, chiar daca 71% din conducte au durata de functionare depasita.

2014, un an "crucial" pentru viitorul Transgaz

Conducerea Transgaz considera ca anul 2014 va fi unul "crucial" in "definirea viitorului companiei".

Trebuie subliniat ca acest plan de dezvoltare este un plan minim care va fi ajustat odata cu clarificarea nevoilor viitoare ale unor proiecte importante, cum ar fi exploatarea si transportul zacamintelor semnificative de gaze naturale descoperite in Marea Neagra si gazele de sist din zona Dobrogei si Barlad.

Transgaz a bugetat pentru 2013-2017 investitii totale de 1,72 miliarde de lei (390 milioane euro), din care 732,7 milioane de lei in conducte.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1644 ori