Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Deloitte: Oferta publica secundara a Transelectrica afecteaza investitiile

Deloitte: Oferta publica secundara a Transelectrica afecteaza investitiile


Recent incheiata oferta publica secundara a Transelectrica nu a intarit in niciun fel accesibilitatea fondurilor pentru dezvoltare.

Din contra, ea a slabit si mai mult capacitatea societatii de a atrage finantari pentru proiectele de investitii pe termen lung, a declarat un consultant al companiei Deloitte, Valeriu Binig.

Declaratia lui Valeriu Binig a fost facuta in cadrul Forumului Regional al Energiei pentru Europa Centrala si de Est - FOREN.

"Recent incheiata oferta publica secundara care a mai scos din mainile statului un nou pachet de actiuni nu a intarit in niciun fel accesibilitatea fondurilor pentru dezvoltare, din contra, a slabit si mai mult capacitatea societatii de a atrage finantari pentru proiectele de investitii pe termen lung. Mai mult, modelul actual de reglementare bazat pe imprumuturi si rambursarea lor pe baza unui tarif crescut doar la punerea in functiune a investitiei va duce la imposibilitatea atragerii de noi credite", a afirmat Valeriu Binig.

Potrivit unei analize realizate privind prioritatile pentru Strategia energetica a Romaniei realizata de autoritati, expusa de reprezentantul Deloitte, Transelectrica nu va reusi sa implementeze in timp necesar proiecte de investitii in linii noi.

Planul de perspectiva pentru reteaua nationala de transport din stategia energetica a Romanei presupune o sarcina "uriasa" pentru Transelectrica, a adaugat Binig.

"In viziunea autorilor strategiei, principala provocare pentru sistemul electro-energetic romanesc la ora actuala este reprezentata de regandirea si implementarea unui plan de perspectiva pentru reteaua de transport care sa acomodeze penetrarea capacitatilor de productie necontrolabile din sud-estul tarii. Daca regandirea se poate baza pe rularea unor scenarii cu puteri mult marite instalate special in Dobrogea, implementarea unui astfel de plan este o sarcina uriasa pentru intreaga societate romaneasca, nu numai pentru Transelectrica", este mentionat in document.

Potrivit reprezentantului Deloitte, este necesara o reforma a cadrului de reglementare pentru acest proces investitional, care sa includa recunoasterea timpurie a investitiilor in derulare precum si contributia altor factori - stat, utilizatorii de retea - la acest efort investitional.

"Redirectionarea profitului in alte activitati desfasurate de Transelectrica si atent reglementate si monitorizate de ANRE poate fi o solutie. Este aplicata si in alte tari", a precizat acesta.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1516 ori