Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Basescu: CC a judecat o data Legea pensiilor, a declarat-o constitutionala

Basescu: CC a judecat o data Legea pensiilor, a declarat-o constitutionala

Premierul Emil Boc i-a spus, luni, sefului statului, la consultarile de la Cotroceni, ca spera ca Legea pensiilor sa treaca de CC pana la sfarsitul anului, presedintele mentionand ca deja Curtea a judecat o data legea, a declarat-o constitutionala si ca nu exista nicio problema la acest capitol, relateaza Mediafax.

Boc i-a spus presedintelui ca spera ca Legea pensiilor, care deja a trecut de Parlament, va trece si de Curtea Constitutionala inca din luna decembrie.

"Curtea Constitutionala a judecat o data Legea pensiilor, a declarat-o constitutionala, deci nu avem nicio problema aici", a spus presedintele, premierul completand ca "a fost in iunie".

"In privinta calendarului legislativ, am avut dimineata sedinta coalitiei si cred ca suntem in linie dreapta, astfel incat, daca nu vor aparea obstacole majore din partea opozitiei, de boicotare sau de intarziere a activitatii parlamentare, pana la sfarsitul anului putem avea adoptate atat legile salarizarii, precum si legea bugetului si legea educatiei nationale, in vederea continuarii procedurii conform deciziei Curtii Constitutionale", i-a mai spus premierul Boc presedintelui.

Curtea Constitutionala ia in discutie in 15 decembrie sesizarea PNL privind Legea pensiilor adoptata de deputati dupa admiterea cererii presedintelui de reexaminare, principalul argument de neconstitutionalitate referindu-se la discriminarea intre femei si barbati la sistemul de cotizare. Legea pensiilor, reexaminata la solicitarea sefului statului, prin care se stabileste varsta standard de pensionare de 63 de ani la femei si de 65 de ani la barbati, a fost adoptata marti, de plenul Camerei Deputatilor.

Legea a fost adoptata, prin apel nominal, cu 172 de voturi "pentru".

Singurul articol modificat, fata de varianta initiala adoptata, este cel referitor la varsta de pensionare.

In 6 octombrie, Legea sistemului unitar de pensii publice a fost declarata constitutionala de catre Curtea Constitutionala, care a respins sesizarile formulate atunci de PNL si PSD+PC.

Curtea Constitutionala a considerat ca dispozitiile Legii pensiilor prin care se instituie egalizarea varstei de pensionare intre barbati si femei nu este contrara prevederilor Constitutiei, iar opozitia fata de aceasta ar semnifica opunerea unui curent social care are o amploare internationala.

Desi Legea pensiilor a fost declarata constitutionala, in 7 octombrie presedintele Traian Basescu anunta ca retrimite Parlamentului Legea sistemului unitar de pensii publice, solicitand stabilirea varstei standard de pensionare la 63 de ani pentru femei.

Basescu mentiona ca legea a venit la promulgare dupa ce a fost declarata constitutionala de catre Curtea Constitutionala si a fost semnata de ambii presedinti ai Camerelor Parlamentului. "Din punct de vedere al legalitatii, nu am nicio observatie asupra legii", preciza Traian Basescu. 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1157 ori
Citeste mai multe desprebasescu cc lege pensii