Inteligenta Artificiala la volan. Toyota investeste un miliard de dolari in robo-masina

Vineri, 06 Noiembrie 2015, ora 16:46
2505 citiri
Inteligenta Artificiala la volan. Toyota investeste un miliard de dolari in robo-masina
Foto: Wikimedia

Gigantul auto Toyota a anuntat ca va investi un miliard de dolari in urmatorii 5 ani in cercetari de robotica si inteligenta artificiala care sa ii permita sa dezvolte o masina complet autonoma.

Firma japoneza va crea o noua companie, Toyota Research Institute, in Silicon Valley, care va avea doua puncte de lucru in Statele Unite: in Silicon Valley si Cambridge, Massachusetts, anunta CNN Money.

Abordare diferita

Cercetarile vor fi utilizate in proiectul de a crea masina fara sofer, dar, pana atunci, inginerii angajati in noua companie se vor concentra si pe tehnologii noi, menite sa creasca siguranta pasagerilor in timpul unei calatorii, asa cum ar fi un sistem autonom de franare al masinii.

"Sunt o multime de oameni care privesc masina autonoma ca pe un tel final. Se va intampla, cu siguranta, in viitor. Pana atunci insa, trebuie sa incepem sa salvam vieti imediat", a afirmat John Hanson, un purtator de cuvant al companiei nipone.

Grupul auto japonez intentioneaza sa reduca timpul de asteptare pana la producerea primului automobil autonom prin adaugarea pe masinile produse acum a unor noi tehnologii automate testate in laborator.

"Acest model de lucru speram sa reduca distanta dintre cercetarea pura si dezvoltarea unor produse noi", a explicat Hanson.

Subiect fierbinte

Masina autonoma este un subiect fierbinte printre cercetatorii din Silicon Valley. Universitatea Stanford are echipe de cercetatori care lucreaza la proiecte diferite ale unui automobil fara sofer.

Google testeza deja de mai multe luni un prototip de masina autonoma, iar numele mari din industria auto au deschis centre de inovatie in zona in speranta gasirii unei retete pentru acest proiect.

Cu toate acestea, expertii cred ca acest vis nu se va indeplini pentru cativa ani buni de acum incolo.

Toyota l-a recrutat pe Gill Pratt, fost organizator al concursului de robotica al Departamentului de Aparare din SUA - DARPA Robotics Challenge, pentru a conduce noua firma de cercetare din Statele Unite.

Toyota Research Institute isi va incepe activitate de anul viitor, cand va angaja 200 de persoane. Se asteapta ca multi dintre absolventii universitatilor Stanford si MIT sa fie atrasi de oferta firmei.

Desi unele produse vor ramane in proprietatea Toyota, compania nipona a considerat ca cercetarile in dezvoltarea Inteligentei Artificiale vor trebui sa fie impartasite intre mai multe grupuri de cercetatori.

Firma a anuntat ca va colabora cu stratup-uri din domeniu, alti producatori, institute de cercetare si universitati.

"Erorile vor trebui eliminate printr-un efort comun. Este o munca titanica, dar credem ca poate fi facuta", a mai spus John Hanson.

Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
Microsoft duce inteligența artificială la următorul nivel. Cum funcționează aplicația care poate transforma o imagine într-un videoclip realist
Microsoft duce inteligența artificială la următorul nivel. Cum funcționează aplicația care poate transforma o imagine într-un videoclip realist
Microsoft a introdus recent pe piață AI VASA-1, un model revoluționar de inteligență artificială capabil să transforme imagini în videoclipuri realiste, în care subiectul poate vorbi....
#inteligenta artificiala, #masina autonoma, #centru cercetare Toyota, #tehnologii noi automobile, #industria auto , #Investitii