Cum iti ia Guvernul 60% din venituri cu zambetul pe buze

Marti, 24 Martie 2015, ora 18:00
33098 citiri
Cum iti ia Guvernul 60% din venituri cu zambetul pe buze

Am incercat sa-mi dau seama cum o tara atat de bogata precum Romania are niste locuitori atat de saraci, cu un salariu mediu brut de doar 2.000 lei (cca. 450 de euro), unde un locuitor din cinci traieste sub limita pragului de saracie.

Am inceput analiza prin a vedea cat de mult impoziteaza Guvernul forta de munca. Am luat un exemplu fericit in majoritatea judetelor din Romania: un angajat cu venitul lunar de 2.000 de lei net.

Pentru a incasa acest salariu net, angajatul trebuie sa aiba un salariu brut de 2.850 lei. Diferenta de 850 de lei reprezinta taxe catre Guvern, retinute la sursa de catre angajator, dar platite in numele angajatului.

Dar si angajatorul are de platit in nume propriu taxe aferente fiecarui angajat catre acelasi Guvern. Iar daca isi plateste angajatul cu 2.850 de lei, acesta este obligat sa mai plateasca catre stat alte contributii si taxe, precum asigurari sociale, de sanatate, de somaj etc. in valoare de 800 de lei.

Sa facem totalul de pana acum: angajatul, dupa ce munceste o luna intreaga, se trezeste la 7:00 dimineata, munceste minimum 8-10 ore pe zi, eventual si niste weekend-uri, se alege cu "extraordinara" suma de 2.000 de lei.

Cat a castigat statul de pe urma sa? 850 + 800 = 1.650 lei

Din momentul in care isi incaseaza salariul, un angajat incepe sa se bucure de rezultatul muncii lui. Insa toate produsele si serviciile din Romania sunt purtatoare de TVA. Iar acesta este unul dintre cele mai mari din Europa, de 24% (pentru marea majoritate a produselor - n.red.).

Astfel ca aferent salariului net de 2.000 de lei, TVA reprezinta 400 de lei, iar salariatul mai ramane doar cu 1.600 de lei.

In plus, la inceput de an, fiecare contribuabil are de platit impozitele pe proprietate si mijloacele de transport pe care le detine.

Daca ai un autoturism, acesta vine cu niste costuri aditionale suplimentare: revizii frecvente, pentru a-ti repara masina avariata in urma folosirii pe drumurile pline de gropi.

Sunt drumurile pentru care platim rovinieta, inca o taxa in plus, care a fsot inventata in urma cu cativa ani tocmai in ideea ca banii obtinuti din ea sa fie folositi la constructia de drumuri si autostrazi. Realitatea o vedem cu totii.

De asemenea, in calitate de proprietar de masina, trebuie sa o alimentezi cu carburant. Iar pe langa TVA, pretul acestuia mai include si alte accize si suprataxe. Am tratat acest subiect separat aici, nu voi insista pe aceasta tema.

Daca multi romani isi limiteaza costurile la carburant, la energia electrica nu pot face acelasi lucru. Iar din pretul unui kilowat consumat, peste 30% reprezinta timbre verzi, taxa radio-tv si alte accize aferente domeniului energetic.

Luam in calculul nostru faptul ca peste 40% din populatia adulta a Romaniei este fumatoare, iar barbatii sunt mari amatori de bere - acestia, pe langa TVA normal, trebuie sa mai plateasca si accize pe tutun si alcool, care si ele sunt competitive la nivel european.

Evaluez costul total al acestor taxe si accize la 200 de lei/luna, intr-un mod foarte optimist.

Astfel, calculul final arata astfel:

Costul total platit de angajator (CTC, Cost to Company - n.red.): 3.650 de lei

Impozite si contributii sociale aferente salariului: 1.650 de lei

TVA pentru cumparaturi din suma disponibila dupa impozitare: 400 de lei

Alte impozite, taxe si accize: 200 de lei

TOTAL impozite si taxe colectate de Guvern: 2.250 de lei

Total venit net real: 1.400 de lei

Asadar, Guvernul iti ia 60% din veniturile lunare, cu zambetul pe buze. Iar intr-o tara in care companiile din mediul privat, cu o marja de profit de 5-15% pe an, fac profituri anuale de miliarde de milioane de euro, cum se face ca din taxele ce reprezinta 60% din veniturile lunare, noi avem un stat falimentar, fara niciun beneficiu direct?

Nu avem servicii medicale, infrastructura sau turism, dar avem spagi de sute de milioane si arestari la ordinea zilei. Multor persoane ar trebui sa le fie rusine...

Articol scris de Claudiu Ghebaru, specialist in business development si real-estate. Mai multe articole pe www.claudiughebaru.ro

#taxe salariu angajat, #taxe salariu angajator, #cost company salariu, #calculator salariu taxe , #Calculator taxe