Macovei vrea o dezbatere pe tema unei modificari a legii minelor

Luni, 05 Septembrie 2011, ora 18:16
1836 citiri
Macovei vrea o dezbatere pe tema unei modificari a legii minelor

Eurodeputatul Monica Macovei si cateva ONG-uri solicita Comisiei de Industrii a Camerei sa organizeze o dezbatere despre o initiativa de modificare a legii minelor prin care expropriator poate fi nu numai statul, ci si un intreprinzator privat care obtine o licenta de exploatare, transmite NewsIn.

Asociatia "Alburnus Maior", Asociatia "Salvati Bucurestiul", Asociatia "Transilvania Verde" si Asociatia "Mai Mult Verde" au realizat un raport despre un proiect propus de senatorii de Gorj Toni Grebla (PSD) si Ion Ruset (PDL), adoptata de Senatul Romaniei si aflata in traseu legislativ la Camera. 

Initiativa prevede ca "pentru lucrarile declarate de utilitate publica expropriator este statul roman, prin titularii licentelor de exploatare, operatori economici" iar "plata despagubirilor pentru imobilele ce urmeaza a fi expropriat se face de titularul de licenta direct titularilor drepturilor reale, in numerar sau prin consemnarea sumelor intr-un cont bancar la dispozitia acestora".

ONG-urile sustin ca proiectul pune serioase probleme de constitutionalitate si este scris cu dedicatie pentru cei de la Gabriel Resources, care se pregatesc sa exploateze aurul de la Rosia Montana.

"Introducerea prevederii conform careia titularul licentei realizeaza exproprierea si plateste despagubirile demonstreaza inca o data ca in intentia initiatorilor acestei modificari legislative se urmareste substituirea autoritatilor statului roman cu companii private care pot detine la un moment dat licente de exploatare in Romania, investindu-le pe acestea din urma, in mod abuziv si discriminatoriu, cu atribute de exercitare a unor puteri statale. 

Acest fapt ar duce la un abuz fara precedent asupra detinatorilor de imobile aflate in calea realizarii unor proiecte de minerit, deoarece proprietatile private ale acestora se vor afla la dispozitia unor companii private ce pot fi inregistrate in paradisuri fiscale, asa cum este de exemplu Gabriel Resources Ltd", avertizeaza studiul.

O alta prevedere din proiectul lui Grebla si Ruset contestata de ONG-uri prevede ca "judecarea cauzelor ce au ca obiect exproprierile pornite in temeiul prezentei legi se face cu precadere, iar termenele stabilite in cursul judecatii de catre instantele investite nu pot fi mai mari de 7 zile".

"Prevederile articolului sunt neconstitutionale si incalca jurisprudenta Curtii Europene.

Prin scurtarea termenelor de judecata la 7 zile, exceptie nejustificata in fata altor cauze judecate, expropriatul nu ar avea nici macar timpul necesar sa isi pregateasca documentele necesare pentru instanta", sustin cele patru organizatii.

De asemenea, proiectul de lege prevede "scoaterea abuziva si discretionara a terenurilor necesare desfasurarii activitatilor miniere din circuitul forestier si agricol, incalcand atat prevederile art. 136 din Constitutie, referitoare la proprietatea publica, cat si dispozitiile art. 35 si 36 din Codul Silvic, lege cu valoare superioara", se mai arata in studiu. 

In plus, cei doi initiatori propun o serie de derogari de la legea minelor prin care in anumite conditii se da posibilitatea emiterii certificatului de descarcare de sarcina arheologica (din partea ministerului Culturii) si in conditii mult mai permisive decat in prezent precum in absenta raportului de cercetare arheologica preventiv, deci fara efectuarea de sapaturi arheologice.

Intr-o scrisoare adresata membrilor Comisiei pentru industrii si servicii, asociatiile cer luarea in considerare a argumentelor de neconstitutionalitate ale prevederilor propunerii legislative, discutarea obiectiva a acesteia si organizarea unei dezbateri publice pe tema propunerii legislative.

Initiativei celor patru ONG-uri i s-a alaturat si eurodeputatul PDL Monica Macovei.

Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Samsung plănuiește să organizeze evenimentul său emblematic, Unpacked, pe data de 10 iulie 2024, în Paris, potrivit mai multor surse. Alegerea Parisului ca gazdă pentru acest eveniment nu...
#macovei, #legea minelor, #dezbatere legea minelor , #ONG