Prigoana: un apartament, 33% din salariul mediu, pe 20 de ani

Joi, 10 Iunie 2010, ora 23:52
8283 citiri
Prigoana: un apartament, 33% din salariul mediu, pe 20 de ani

"Inca n-a fost niciun val de scaderi in imobiliare. Faptul ca s-a calmat putin piata imobiliara, in sensul ca nu se mai fac tranzactii, nu inseamna ca a fost un val de scaderi. Cred ca dupa un an si jumatate, doi ani, preturile se vor stabiliza si vor ajunge la preturile reale ale apartamentelor. Pretul real al unui apartament cu doua camere se calculeaza foarte simplu: 33% din salariu mediu, pe o perioada de 20 de ani", a declarat omul de afaceri Silviu Prigoana, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.

Vom avea un nou val de scaderi de preturi in imobiliare?

Inca n-a fost niciun val de scaderi in imobiliare. Faptul ca s-a calmat putin piata imobiliara, in sensul ca nu se mai fac tranzactii, nu inseamna ca a fost un val de scaderi.

Inca nu e nimic stabilizat in imobiliare. Stabilizare va urma dupa un mare val de executari silite si vanzari la licitatie ale imobilelor de catre banci, administratii financiare.

Cred ca dupa un an si jumatate, doi ani, preturile se vor stabiliza si vor ajunge la preturile reale ale apartamentelor.

Pretul real al unui apartament cu doua camere se calculeaza foarte simplu: 33% din salariu mediu, pe o perioada de 20 de ani.

Sanatate, educatie, totul privat?

Nu e un lucru rau ca se privatizeaza, nu trebuie sa privim privatizarea ca pe o apocalipsa. Si in alte tari exista privatizare in educatie, medicina.

In general, unde e bagat statul se prabusesc sistemele.

In SUA, sistemul de pensii de stat s-a dat peste cap. In Europa, tot ce inseamna sisteme protectioniste care apartin si sunt atributul statului s-au dus in cap.

Nu e un lucru rau ca se privatizeaza, problema este de reglementare.

Nici Guvernul Boc nu va face autostrazi?

Exista planul de autostrazi, problema e finantarea lor. Dar Romania trebuie sa-si vada prioritatile.

Au fost momente in istoria planetei cand economia s-a revigorat, prin lucrari de infrastructura, prin faptul ca dai de lucru la oameni. Dar erau alte vremuri.

Noi avem caile ferate si iesire la mare, putem sa transportam marfuri.

Daca facem o autostrada, este pentru transportul de marfuri, nu pentru plimbarile la mare si la munte. Infrastructura este pentru economie.

Faptul ca mergem pana la mare si inapoi nu a adus plus-valoare economiei ci bugetului de stat austriac care ne vinde noua benzina.

In mod normal, infrastructura este pentru transportul de marfuri care aduce plus-valoare: exporturi si importuri.

Dar noi ce sa exportam si ce sa importam? Sa zicem ca maine dimineata o sa avem o autostrada Bucuresti - Cluj, pe 6 benzi. La ce ne ajuta?

Romania trebuie sa-si cunoasca prioritatile. Trebuie sa acaparam noi piete de desfacere pentru produsele romanesti traditionale, la care ne pricepem cel mai bine.

Din punct de vedere economic, Romania este aproape paralizata in acest moment.

Intreaga economie mondiala este aproape paralizata. Noi traim intr-un sistem economic globalizat.

Criza a inceput de fapt in 1999, in ultimul an de mandat al lui Clinton.

Dar toate au un substrat nediscutat de nimeni: scaderea natalitatii. Acesta e motivul recesiunii pe care-o traim astazi.

Studiu de caz: exista 8000 de apartamente noi terminate pe care nu le ia nimeni si 4 milioane de locuinte la cheie in Spania, pe care nu le cumpara nimeni.

Spania s-a bazat pe emigratie, care n-a venit si noi n-am pus baza pe natalitate.

Principalele mijloace de productie au crescut exponential. Fiecare tara are cate-o fabrica de masini. Dar cui sa le vinzi? Familiile nu mai fac 3-5 copii si fac unul, dupa 35 de ani, nu ai cui sa vinzi masina.

E o criza de supraproductie si acum intram intr-o puternica recesiune.

Valul 2 de recesiune inca nu a dat peste Europa. Va da in septembrie-octombrie, pentru ca toate fabricile din Vest produc pe stoc.

In politicile guvernamentale de salvare a economiei, s-a facut infuzie de capital.

Adica, daca esti Renault, ia niste bani si mai produ niste masini, apoi vedem noi ce facem pe urma. Asa s-a intamplat in toate domeniile de activitate.

Cele mai afectate domenii au fost industria electronica si industria imobiliara.

Sunteti de acord cu taierea pensiilor?

Nu asa. Sunt de acord cu plafonarea pensiilor, nu cu taierea lor. Nu e totuna cand tai 15% din 300 de milioane cu situatia cand tai 15% din 6 milioane.

Intr-adevar, exista cetateni care nu primesc pensii dupa distributivitate, ci ca urmare a unor legi care i-a favorizat si nu sunt de acord cu favoritisme.

Pensiile trebuiau plafonate la 10, 12, 15 milioane. Dar nu poti umbla la o pensie de 6 milioane, e inuman.

Pentru salariile bugetarilor ar trebui sa se acorde intre 6 si 9% din PIB, asta intr-o tara cu apa calda permanent.

Eu mi-am expus punctul de vedere si in interiorul partidului si in afara lui.

Ceea ce se intampla cu salariile si pensiile este o chestiune de moment, se doreste echilibrarea bugetara.

Asta salveaza niste dezechilibre pe moment. Daca masurile astea nu sunt secondate de masuri economice concrete care sa aduca bani la bugetul de stat, nu s-a facut nimic.

Povestea ca Ungaria a iesit din recesiune sau ca Germania este pe un trend ascendent sunt doar niste tabele in Excel care n-au absolut nicio legatura cu realitatea.

Ar fi fost altfel fara Guvernul Boc?

Nu, era identic.  Asasinii economici au stat mult la panda si au nascocit povestea asta. Indatorarea statelor a fost un proces de foarte multa lunga durata.

Ei si-au dat seama ca nu poti pune mana pe economiile unor state prin razboaie. E mai simplu prin indatorare.

Asasinii economici sunt entitati fara nume. Exista oameni care cu asta se ocupa: vin la cei mai slabi de ingeri, le ofera bani si le ia petrolul, energia electrica, distributia si canalizarea.

Nu fac nimic altceva decat sa-i indatoreze ca sa le ia resursele gratuit.

Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#apartament, #apartamente, #imobiliara, #piata, #pret, #prigoana, #real, #silviu , #stiri Silviu Prigoana