Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Supravegherea pietei de capital limiteaza influenta unor actionari la SIF Moldova

Supravegherea pietei de capital limiteaza influenta unor actionari la SIF Moldova


Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a limitat la 5% drepturile de vot in AGA la SIF Moldova (SIF2) pentru "grupul Banca Transilvania" si firma ceha de brokeraj Wood&Company, care detin impreuna 9,8% din actiunile societatii de investitii, peste pragul legal de detinere la SIF-uri, de 5%.

Comisia a stabilit ca cele doua parti actioneaza concertat, avand in vedere un deal cu 4,91% din titlurile SIF Moldova realizat la 8 martie, ultima zi in care investitorii care cumparau actiuni aveau dreptul sa participe la AGA, potrivit unui atestat publicat pe site-ul Comisiei.

"In data de 08.03.2013 a avut loc o tranzactie derulata pe piata DEAL a BVB cu un pachet de actiuni reprezentand 4,91% din capitalul social al SIF Moldova intre Banca Transilvania (vanzator) si Wood & Company Financial Services Praga (cumparator).

In data de 08.03.2013, Banca Transilvania a achizitionat de la Wood & Company Financial Services Praga un numar de 25.500 warrante, avand ca activ suport 4,91% din capitalul social al SIF Moldova. Wood & Company Financial Services Praga a precizat ca sumele utilizate pentru achizitionarea pachetului de actiuni SIF2 de piata DEAL a BVB au rezultat din vanzarea warrantelor catre Banca Transilvania", se arata in anuntul CNVM.

Totodata, Comisia arata ca mai multe persoane grupate in jurul Bancii Transilvania actioneaza concertat, printre acestea regasindu-se presedintele CA al bancii, Horia Ciorcila, si administratorul de investitii al BT Asset Management si doua dintre fondurile administrate de acesta.

Ciorcila si directorul general al BT Asset Management, Radu Hanga, se regasesc printre cei 20 de candidati la cele sapte locuri din Consiliul de Administratie al SIF Moldova, in alegerile care urmeaza sa aiba loc vineri.

Batalia pentru conducerea SIF Moldova se da intre "grupul Banca Transilvania" si omul de afaceri Mihai Rotaru

Potrivit unor surse din piata de capital, in ceea ce priveste alegerea conducerii SIF Moldova actionarii s-au coalizat in jurul "grupului Banca Transilvania", pe de o parte, si a omului de afaceri Mihai Rotaru, pe de alta.

In baza atestatului emis joi de CNVM, Comisia a dispus ca SIF Moldova sa limiteze la 5% drepturile de vot ale actionarilor respectivi.

Totodata, CNVM a emis o ordonanta prin care a dispus ca actionarii respectivi sa isi reduca participatia la 5% in termen de trei luni de la data intrarii in vigoare a atestatului.

Decizia CNVM a fost luata cu cateva ore inaintea derularii AGA in care actionarii SIF Moldova urmeza sa aleaga un nou Consiliu de Administratie, sa stabileasca dividendele pe care societatea le va distribui si, totodata, sa decida daca aproba un program de rascumparare a maxim 10% din actiuni.

Pachetul de actiuni vizat pentru rascumparare este evaluat pe bursa la 77,7 milioane lei (17,5 milioane euro).

AGA nu s-a putut intruni joi, la prima convocare, din lipsa de cvorum, fiind prezenti actionari care detin 48,5% din drepturile din vot, putin sub cvorumul necesar, de 50%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1611 ori