Vladescu: eficienta angajatilor de la stat, printre cele mai mici din Europa

Miercuri, 24 Februarie 2010, ora 11:44
930 citiri
Vladescu: eficienta angajatilor de la stat, printre cele mai mici din Europa

Eficienta angajatilor din sectorul public din Romania este printre cele mai slabe din Europa, in contextul in care 10,2% din produul intern brut (PIB) al Romaniei se duce catre cheltuieli cu salarizarea bugetarilor, a spus miercuri ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu.

El a precizat ca, spre deosebire, Germania cheltuieste in acest scop 6,9% din PIB.

"In Romania chetuielile bugetare sunt mult peste eficienta, mult peste ceea ce ne putem permite", a spus Vladescu.

De altfel, potrivit statisticilor Eurostat citate de ministrul Finantelor, chiar si Bulgaria cheltuieste mai putin din veniturile de la buget pentru salariile angajatilor din sectorul public, respectiv 9% din PIB.

Vladescu a mai explicat ca in conditiile unui deficit bugetar al Romaniei, limitat la 5,9% din PIB in acest an conform acordului cu Fondul Monetar International (FMI) si CE, Romania cheltuieste "enorm", ceea ce impiedica dezvoltarea infrastructurii, agriculturii sau a altui domeniu de necesitate.

"Niciodata aceasta tara nu va putea sa creasca daca nu va investi", a concluzionat Vladescu.

Potrivit noii scrisori de intentie din acordul cu FMI, autoritatile romane s-au angajat sa inghete salariile personalului bugetar in acest an, sa scada primele si sa continue reducerea numarului de angajati la stat.

"Vom implementa masuri de reducere in continuare a cheltuielilor cu salariile, inclusiv o inghetare a tuturor salariilor, cu exceptia salariilor minime (economie de 0,3% din PIB), o continuare a politicii de inlocuire doar a unui angajat din 7 care parasesc sistemul si reducerea platii orelor suplimentare si a primelor (0,2% din PIB), insotite de modificari structurale de reducere a numarului de salariati in sectorul public (0,2% din PIB)", se spune in noua scrisoare de intentie.

Actul a fost adoptat marti de guvern prin Ordonanta de Urgenta.

 

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#angajati, #cheltuieli, #personal, #salarii, #vladescu , #stiri Sebastian Vladescu