Guvernul ar putea incasa doar jumatate din datoria Rompetrol

Vineri, 05 Martie 2010, ora 23:53
1285 citiri
Guvernul ar putea incasa doar jumatate din datoria Rompetrol

Guvernul ar putea incasa doar jumatate din datoria Rompetrol de 2,4 miliarde de lei si scadenta in luna septembrie, din cauza lipsei de lichiditati a companiei. Grupul Rompetrol trebuie sa ramburseze de 2,4 miliarde de lei (0,47% din PIB), in contul datoriilor istorice ale rafinariei Petromidia, angajate printr-o emisiune de obligtiuni de stat din anul 2003.

Rambursarea obligatiunilor Rompetrol a fost luata deja in considerare ca sursa de venituri la buget in 2010 la nivelul datoriei totale de 2,4 miliarde lei (0,47% din PIB), dar Guvernul se asteapta ca suma care va fi incasata sa se ridice la doar jumatate din restanta scadenta in acest an, conform proiectului programului de convergenta al Romaniei pentru perioada 2009-2012, redactat in luna februarie 2010.

In documentul citat, rambursarea sumelor scadente datorate de Rompetrol a fost inclusa in categoria "Riscuri fiscale si bugetare".

"Scenariul de baza pentru anul 2010 contine o valorificare integrala a obligatiunii Rompetrol in suma de 2,4 miliarde lei, totusi, ca urmare a lipsei de disponibilitati reclamate de companie, sumele incasate ar putea scadea la 1,2 miliarde lei (0,2% din PIB)", se arata in documentul obtinut de MEDIAFAX.

In octombrie 2003 Guvernul a emis o ordonanta privind transformarea in obligatiuni a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la data de 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati.

Obligatiunile au o perioada de maturitate de sapte ani si vor ajunge la scadenta in luna septembrie a acestui an. Grupul Rompetrol detine 75,32% din actiunile Rompetrol Rafinare si 51% din titlurile Rompetrol Well Services.

The Rompetrol Group este controlat integral de compania KazMunaiGaz, din Kazahstan, care a preluat, in 2007, 75% din Rompetrol, fondat de omul de afaceri Dinu Patriciu, si restul de 25% in iunie 2009.

In iulie 2009, reprezentantii KazMunaiGaz au anuntat ca negociaza cu mai multe banci internationale finantarea datoriilor pe care Rompetrol trebuie sa le plateasca statului roman.

Presedintele Traian Basescu s-a aflat in aceasta saptamana in vizita de stat in Kazahstan, unde, intr-o intalnire cu reprezentantii companiilor romane si kazahe care activeaza in domeniul energiei, a reafirmat "necesitatea respectarii angajamentelor si obligatiilor asumate de catre companiile care activeaza in Romania".

Programul de convergenta este revizuit in fiecare an si este transmis la Bruxelles dupa aprobarea de catre Guvern. 

Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
#guvern, #datorie, #rompetrol , #stiri Rompetrol