Romgaz vrea sa extraga gaz din Irak

Joi, 19 Aprilie 2012, ora 16:46
1644 citiri
Romgaz vrea sa extraga gaz din Irak

Ministerul Petrolului din Irak a publicat joi lista finala cu cele 47 de companii precalificate sa participe la o licitatie programata la sfarstul lunii mai, pentru drepturi de explorare la 12 perimetre de gaze si petrol, printre acestea figurand si Romgaz.

Gigantul american Exxon Mobil, cea mai mare companie petroliera listata din lume, a disparut din varianta finala a listei, dupa ce reprezentantii acesteia au deranjat Bagdadul prin semnarea unui acord de explorare cu guvernul regional din Kurdistan, considerat ilegal de catre autoritatile centrale.

Printre companiile precalificate pentru licitatie se numara Syrian General Oil, BP si Shell (Marea Britanie), Chevron (SUA), CNOOC si CNPC (China), Eni (Italia), Gazprom, Rosneft si Lukoil (Rusia), Glencore (Elvetia), Statoil (Norvegia) si Total (Franta).

Companiile selectate se pot asocia in consortii pentru explorarea perimetrelor scoase la licitatie.

Licitatia pentru explorarea celor 12 blocuri este programata pentru 30 - 31 mai. Guvernul de la Bagdad a imbunatatit in februarie conditiile de organizare a licitatiei, renuntand la prevederea ca orice proiect sa aiba o companie irakiana printre parteneri.

Licitatia se va concentra in principal pe drepturi de explorare a zacamintelor de gaze, iar perimetrele sunt situate in zone izolate din vestul si centrul tarii. Astfel, perimetrele ar fi destinatii riscante de investitie, din moment ce sunt mai dificil de protejat impotriva unor eventuale atacuri ale insurgentilor, potrivit Reuters.

Singura companie romaneasca in randul celor 47 de candidati precalificati pentru licitatie este Romgaz, cel mai mare producator de gaze din Romania, controlat de stat prin Ministerul Economiei.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#Romgaz licitatie gaz Irak, #explorare gaz Irak , #stiri Romgaz