Luna iulie aduce noi scumpiri. Vezi pe ce vom plati mai mult

Luni, 02 Iulie 2012, ora 18:31
2235 citiri
Luna iulie aduce noi scumpiri. Vezi pe ce vom plati mai mult

Luna iulie vine cu o noua serie de scumpiri. Pretul energiei electrice creste cu 5% pentru toti consumatorii. In plus, un pachet de tigari va costa cu 15-20 de bani mai mult.

Companiile trebuie sa se astepte la noi scumpiri la energie electrica din toamna, din cauza liberalizarii pretului energiei.

In final, tot consumatorii casnici sunt cei care vor "suferi" si de pe urma cresterii pretului energiei pentru companii, a precizat Constantin Rudnitchi, analist financiar.

Impactul pe care cresterea pretului la energie l-ar putea avea asupra companiilor si implicit asupra asupra consumatorilor casnici este legat de domeniul in care acestea activeaza.

"Banca Nationala chiar vorbeste despre niste asteptari inflationiste in partea a doua a anului, mai precis din toamna acestui an care ar putea sa duca la o crestere a inflatiei.

Depinde si de domeniu, in unele domenii, cele legate de industria siderurgica, industria aluminiului, acestia vor avea o problema mai mare legata de cresterea preturilor in masura in care au niste contracte bilaterale, dar in alte domenii, impactul va fi mult mai mic. Cert este ca vom avea impact in preturi", a adaugat Rudnitchi.

Potrivit analistului, cererea la tigari in Romania este inelastica, indiferent de pret, cererea nu se modifica.

In ceea ce priveste evolutia pentru perioada urmatoare, Rudnitchi este de parere ca pretul titeiului ar putea fi afectat de embargoul asupra Iranului.

"Ramane de vazut care va fi efectul pe piata titeiul a embargoului asupra Iranului. Si pe piata romaneasca unele companii se aprovizioneaza din titeiul iranian. Sa vedem in ce masura ele vor reusi sa gaseasca surse alternative, si care va fi evolutia pretului pe piata internationala", a adaugat analistul financiar.

Pretul alimentelor, influentat in mod direct de conditiile de mediu ar putea inregistra fluctuatii pana la finele anului.

"Intra in discutie si pretul la alimente. Desi se anunta a fi un an agricol bun, exista studii care arata ca preturile ar putea fi volative. Ar putea sa scada, chiar sa creasca", a mentionat Rudnitchi.

Aceastea nu sunt singurele scumpiri la care trebuie sa se astepte romanii pentru urmatoarea perioada. Pretul gazelor pentru populatie va creste cu 10-12% anual pana in 2018, prin ajustari semestriale. Prima crestere, potrivit calendarului ANRE, de 8% va fi efectuata la 1 iulie 2013, cea de-a doua, de 2%, in octombrie 2013.

Cu toate aceste, 1 iulie vine si cu ieftiniri. De astazi vorbim mai ieftin in roaming, serviciile de telefonie in tarile UE se reduc cu 27,3%, iar cele pentru mesaje scrise cu 18,2%.

Prima zi din luna iulie a adus si o serie de modificari ale Codului Fiscal. Printre cele mai importante se numara trecerea in administrare a contributiilor sociale pentru pensii si sanatate la Fisc. Daca pana in prezent aceasta sarcina revenea Casei de Pensii sau celei de Asigurari, incepand cu 1 iulie constributiile se platesc la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale in raza carora sunt luati in administrare contribuabilii.

O alta modificare imporatnta este reducerea la 50% a deductibilitatii la plata TVA pentru vehiculele achizitionate in baza unui contract de leasing sau de inchiriere.

Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Majorarea pensiilor de la 1 septembrie, după recalculare, deja pune presiune pe bugetul de stat.Și salariul minim pe economie urmează să fie majorat de la 1 iulie la 3.700 de lei brut. Însă...
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
#scumpiri iulie 2012, #scumpiri carburanti, #scumpire energie, #scumpiri pret tigari , #Preturi Romania