Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Preturile apartamentelor in luna martie, in scadere cu 3,8%

Preturile apartamentelor in luna martie, in scadere cu 3,8%


Pretul mediu cerut de proprietari pentru apartamentele din Romania a crescut in luna martie cu 1,7% fata de luna precedenta, insa comparativ cu valoarea din aceeasi perioada a anului trecut este cu 3,8% mai redus.

Astfel, pretul mediu a apartamentelor a ajuns in luna martie la 1.003 euro pe metru patrat util, in crestere fata de februarie, pe fondul unui interes in crestere al cumparatorilor, dupa o perioada de inghet al cererii in primele doua luni ale anului, potrivit datelor portalului imobiliare.ro.

Pretul mediu calculat la nivelul principalelor orase din tara a evoluat diferit, inregistrand valori in scadere in Bucuresti, Ploiesti sau Timisoara. Fata de aceeasi luna a anului trecut, cand pretul mediu era de 1.043 euro/mp, la nivel national, preturile apartamentelor sunt in prezent cu 3,8% mai mici.

"In ultimele treizeci de zile cea mai mare scadere de pret s-a inregistrat in Ploiesti, iar cea mai mare crestere la Cluj-Napoca. Preturile apartamentelor vor mai cunoaste oscilatii in acest an, fiind foarte sensibile la semnalele economice, dar si politice. Astfel, modificari legislative cu impact asupra economiei sau adoptarea unor masuri ce vizeaza cresterea veniturilor populatiei, ca reducerea CAS de pilda, vor avea un impact si asupra preturilor locuintelor", a declarat intr-un comunicat Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Studiul portalului indica pentru Bucuresti, pentru luna martie, o valoare medie de 1.145 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi, in scadere cu 0,3% fata de luna precedenta. Se atinge astfel astfel un nou prag minim al preturilor apartamentelor inregistrat la nivelul Bucurestiului, de la inceputul crizei. Tendinta de scadere a fost resimtita doar pe segmentul apartamentelor noi, pretul mediu solicitat pentru apartamentele vechi inregistrand o crestere usoara.

Apartamentele noi din Bucuresti

Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns in luna martie la 1.321 euro/mp util, in scadere cu 1,3% fata de februarie, cand valoarea medie a unui metru patrat util era de 1.338 euro. In comparatie cu martie 2011, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Capitala este cu 0,7% mai mic. Cea mai dinamica evolutie au avut-o apartamentele noi cu trei camere, care continua sa se ieftineasca, pretul mediu solicitat pentru aceasta categorie inregistrand o scadere de 2,1% in ultimele 30 de zile. Pretul apartamentelor noi cu doua camere a inregistrat insa o crestere de 0,4% in martie, in timp ce garsonierele s-au ieftinit cu 0,5%.

Luna martie a adus modificari de preturi si in cazul apartamentelor vechi din Capitala. Pentru aceasta categorie pretul mediu a ajuns la 1.073 euro/mp de suprafata utila, cu 0,6% mai mult decat in luna precedenta si cu 2,5% mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut. Pe categorii de apartamente, cea mai mare oscilatie a fost inregistrata in cazul garsonierelor care s-au scumpit cu aproape 2 procente, dar si al apartamentelor cu patru camere, al caror pret a crescut cu 0,8% in ultimele 30 de zile. Pretul unitatilor vechi cu doua camere a stagnat in martie, iar apartamentele cu trei camere s-au scumpit cu 0,2%.

Apartamentele din Brasov

Preturile apartamentelor din Brasov au inregistrat o crestere usoara in ultimele treizeci de zile. Conform imobiliare.ro, pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare are, pentru luna martie, o valoare de 862 euro/mp de suprafata utila, cu 0,5% mai mult decat in luna februarie. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, pretul mediu actual este cu 1,4% mai mic.

La Cluj-Napoca, dupa o scadere de 0,8%, respectiv 0,6% inregistrata in primele doua luni ale anului, in martie, preturile apartamentelor au crescut cu 0,6%, ajungand la o medie de 940 euro/mp util. Valoarea actuala este cu 5% mai mica decat cea inregistrata in urma cu 12 luni, aceasta fiind cea mai mare diferenta la nivel de oras inregistrata in tara.

Preturile apartamentelor scoase la vanzare in Constanta au inregistrat o usoara scadere, de 0,2%, in luna martie, la 915 euro/mp util.

Apartamentele din Timisoara

Luna martie este prima din acest an in care preturile medii solicitate pentru apartamentele din Timisoara au inregistrat o scadere. Este vorba despre o contractie de 1%, tonul fiind dat de evolutia segmentului nou. Pretul in a treia luna a anului, de 813 euro/mp util, este cu doar 1,9% mai mica decat cea inregistrata in urma cu 12 luni. Diferenta este mai mare in cazul unitatilor noi care, desi s-au ieftinit cu 2,6% in martie, atingand valoarea medie de 885 euro/mp util, sunt cu 5% mai scumpe decat acum un an.

Pentru Ploiesti, studiul indica, pentru luna martie, o valoare medie de 860 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi scoase la vanzare in acest oras. Cu o scadere de 1,1% inregistrata in ultimele treizeci de zile, indicele calculat la nivelul orasului Ploiesti a cunoscut cea mai mare contractie dintre toate orasele analizate. In comparatie cu luna martie 2011, preturile solicitate in prezent sunt cu 2,4% mai mici.

Pretul calculat de imobiliare.ro reprezinta valoarea exprimata in euro pe metru patrat de suprafata utila al apartamentelor de vanzare situate in blocuri de apartamente, cu destinatie rezidentiala, pe baza anunturilor publicate pe www.imobiliare.ro de catre agentiile imobiliare si proprietari. Indicele este calculat zilnic in baza ofertelor introduse in ultimele 7 zile fata de ziua de raportare, la nivel national si ia in calcul, in medie, 22.000 de oferte publicate lunar in 41 de judete.

Lansat in martie 2000, imobiliare.ro are peste 30.000 de vizitatori unici pe zi si cuprinde una dintre cele mai mari baze de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel national.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1677 ori