Romania a exportat 2,4 mil. tone de grau, in 2010

Luni, 14 Februarie 2011, ora 00:06
2053 citiri
Romania a exportat 2,4 mil. tone de grau, in 2010

 Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat duminica la Realitatea TV ca exporturile Romaniei de grau la 30 noiembrie 2010 erau de 2,36 milioane tone, in timp ce importul de grau era de 685.000 de tone, reprezentand "o cifra extrem de mica" fata de ceea ce s-a inregistrat in anii anteriori, informeaza Newsin.

"Importul de grau pana la 30 noiembrie era de 685.000 de tone, care reprezinta o cifra extrem de mica fata de ceea ce s-a inregistrat in anii anteriori.

Ceea ce am exportat pana la 30 noiembrie, la care se adauga soldul de grau ramas dupa 1 ianuarie din productia anului 2009, este de 2,36 milioane tone", a mentionat Tabara.

Ministrul Agriculturii a mentionat ca cea mai mare parte a activitatilor de import-export se face cu tarile Uniunii Europene.

Reprezentantii Federatiei AGROSTAR au declarat, joi, ca painea si produsele de panificatie se vor scumpi cu pana la 15% in perioada urmatoare, motivul fiind acela ca Romania a exportat grau ieftin si aduce, acum, materie prima din import, mult mai scumpa.

Brutarii romani au inceput sa cumpere grau si faina din Ungaria, Serbia si Ucraina, iar sindicalistii sustin ca nici folosirea rezervei de stat nu ar fi o solutie, pentru ca este mult prea mica.

"In 2010 s-au realizat circa 5,7 milioane de tone de grau. Din acesta, cu ceea ce fusese in sold la inceputul anului trecut, exportul depaseste 2 milioane de tone, iar importul este mai mare de 600.000 de tone", a explicat duminica Valeriu Tabara.

Intrebat daca au crescut preturile alimentelor, ministrul Agriculturii a spus ca exista in prezent unele "oscilatii de preturi" la nivel mondial, cu o tendinta de crestere.

"Exista unele oscilatii de preturi pe plan mondial (la alimente n.r.), o tendinta de crestere a preturilor si anumite probleme in ce priveste productia agricola agro-alimentara a lumii.

Ceea ce este foarte important pentru noi este ca, impreuna cu producatorii agricoli si cu realizatorii de produse agro-alimentare din Romania sa producem mai mult si mai bun", a mai spus Valeriu Tabara. 

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#export, #grau, #export grau, #preturi alimente , #Preturi alimente