Petrom vrea gaze mai scumpe. Ce efect va avea liberalizarea preturilor

Joi, 23 Februarie 2012, ora 08:07
2940 citiri
Petrom vrea gaze mai scumpe. Ce efect va avea liberalizarea preturilor
Vom avea gaze de trei ori mai scumpe?

Cu toate ca a obtinut un profit record de 887 milioane de euro, in 2011, Petrom este nemultumita de Romania. Preturile prea mici la gaze afecteaza compania, iar liberalizarea ar trebui realizata mai repede, cu toate ca efectele asupra populatiei vor fi dezastruoase.

Astazi, Petrom a anuntat mai multe lucruri importante. A obtinut un profit de 887 milioane de euro in 2011, acesta fiind nu doar cel mai mare din istoria societatii ci si cel mai mare realizat vreodata de o companie din Romania. A descoperit o rezerva de gaze in Marea Neagra, care ar putea acoperi necesarul de consum al tarii pe cativa ani.

Aceste doua lucruri nu satisfac insa compania, al treilea anunt, venit din partea CEO-ului Mariana Gheorghe, fiind ca preturile la gaze sunt prea mici, ceea ce ingreuneaza activitatea companiilor din domeniu.

"Situatia din sectorul gazelor este nesustenabila. Faptul ca preturile de vanzare a gazelor nu cresc afecteaza investitiile viitoare in gaze. Anii 2012 si 2013 vor fi dificili pentru centrala Brazi", a comentat Gheorghe. "In conditii de piata normale putem avea profitabilitate cu aceasta termocentrala pe o perioada de 20-25 ani. Pana cand sistemul de reglementare a preturilor nu se stabilizeaza vom avea provocari".

Ea a adaugat ca OMV Petrom urmareste cu atentie discutiile dintre Guvern si FMI privind liberalizarea preturilor, iar in functie de rezultatul acestor discutii compania isi va adapta politica investitionala.

Declaratiile Marianei Gheorghe se bat cap in cap, gazul fiind un material de input la termocentrala Brazi, care produce electricitate, insa mesajul este clar: Petrom vrea preturi mai mari.

"Doamna Gheorghe vrea ca pretul sa fie stabilit de Putin, la Moscova. Daca situatia este atat de grava in Romania, nu inteleg cum de au obtinut aceste profituri record", a declarat analistul economic Ilie Serbanescu pentru Business24.

Jumatate dintre romani vor sta in frig

Conditiile procesului de liberalizare al preturilor la gaze vor fi discutate in cadrul unei intalniri pe care Fondul Monetar International (FMI) o va avea cu guvernul in luna aprilie. Seful misiunii FMI in Romania Jeffery Franks, a declarat la inceputul lunii februarie, ca procesul de liberalizare a pretului la gaze ar trebui sa inceapa gradual din 2013.

"In sectorul gazelor am convenit ca sunt necesare consultari inclusiv cu reprezentantii industriei de petrol si gaze, iar in luna aprilie vom discuta o foaie de parcurs incluzand aspecte precum dereglementarea preturilor si mecanismele de protectie a consumatorilor cei mai vulnerabili", a spus oficialul FMI.

Procentul cu care va creste pretul gazelor este inca necunoscut, din simplul motiv ca nu au fost realizate studii aprofundate. Insa este posibil ca acesta sa ajunga la nivelul european, adica se se scumpeasca de trei ori.

"Singurul efect al liberalizarii pretului la gaze va fi cresterea acestuia, deoarece companiile se vor intelege intre ele. Asadar nu vom avea o crestere a concurentei, dupa cum se doreste", este de parere Ionut Purica, directorul executive al Centrului de Consultanta Energetica.

Pe piata romaneasca a gazelor activeaza trei companii straine: OMV, Gas de France si E.ON. "Efectul liberalizarii va fi ca jumatate de romani vor sta in frig pentru ca aceste trei companii sa se ingrase", mai crede Serbanescu.

Algoritmul dupa care vor castiga aceste companii este simplu. Dupa liberalizare, preturile vor tinde catre cele europene, de trei ori mai mari. Costul exploatarii ramane acelasi, iar diferenta dintre acesta si pretul de vanzare, numita cota diferentiala, va intra in buzunarele companiilor.

Dupa parerea lui Purica, liberalizarea este aberanta din start, deoarece ar trebui sa avem o piata in care cererea si oferta sa aiba puteri asemanatoare de negociere.

"Pe cand la noi, negocierea se face de niste companii cu putere foarte mare, iar pe partea de cerere lumea este blocata, nu are alternative la furnizorii de gaze", spune expertul in energie.

HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
#pret gaze, #scumpire gaze, #crestere pret, #liberalizare gaze energie, #petrom gaze, #gaze marea neagra , #Pret gaze