Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Primavara capricioasa are si avantaje: pretul electricitatii este la jumatate fata de saptamana trecuta, datorita productiei mari de energie eoliana

Primavara capricioasa are si avantaje: pretul electricitatii este la jumatate fata de saptamana trecuta, datorita productiei mari de energie eoliana


Pretul energiei in Romania, pe piata spot, a scazut luni la jumatate fata de cel inregistrat saptamana trecuta, avand o medie de 123 de lei pe MWh, ca urmare a productiei mari de energie eoliana din Europa, in special din Germania, si a consumului mic, datorat Pastelui catolic.

Pretul din tara noastra este influentat de ceea ce se intampla pe pietele din Vest, intrucat piata spot din Romania este cuplata cu cele din Ungaria, Cehia si Slovacia, iar aceste doua tari din urma au schimburi masive fizice cu Germania, unde se gasesc foarte multe capacitati eoliene.

In euro, pretul energiei ajunge la 25,88 de euro pe MWh in Romania si Ungaria, iar in Cehia si Slovacia este foarte mic, 3,98 euro ca medie zilnica, si chiar negativ, respectiv -6,20 de euro pe MWh, in varf de consum, arata datele OPCOM, operatorul pietei de energie din Romania.

"Preturile sunt foarte mici in Cehia si Slovacia intrucat acestea sunt cuplate fizic cu Germania, unde a fost vant foarte puternic si s-a inregistrat o productie foarte mare de energie eoliana. La acestea se adauga o perioada de consum foarte redus, ca urmare a zilelor libere de Pastele catolic", a explicat, luni, pentru AGERPRES, Ion Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFERR).

Potrivit acestuia, influenta sa resimte si asupra pietei din Romania, unde preturile sunt trase in jos.

Totodata, pretul negativ din Cehia si Slovacia inseamna ca producatorii de energie platesc pentru a ramane in functiune, adica prefera sa plateasca si sa produca decat sa inchida capacitatile, a continuat Lungu.

"Avantajul pentru ei ar fi ca, desi pierd la pretul energiei, castiga prin faptul ca primesc certificate verzi. In statele unde exista feed-in tariff, acesta este mai mare decat suma pe care o platesc ca sa ramana in functiune", a mai spus presedintele AFEER.

Tot ca urmare a consumului scazut din tarile vecine catolice, tara noastra este importator de energie. Astfel, potrivit datelor Transelectrica, la ora 11:05, consumul national era de 7.469 MW, iar productia de 6.970 MW, diferenta fiind importata.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 2509 ori