Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Rosia Montana. Liberalii vor reanalizarea proiectului si marirea redeventei

Rosia Montana. Liberalii vor reanalizarea proiectului si marirea redeventei


Liderii PNL au sustinut, joi seara, la finalul sedintei Biroului Permanent National al partidului, ca in cazul proiectului Rosia Montana va fi realizata o noua analiza la nivelul Parlamentului, fiind posibila majorarea redeventei pentru exploatare.

Ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, a evocat majorarea redeventelor pentru exploatarile miniere in perspectiva anului viitor.

El a admis ca in proiectul de lege transmis Parlamentului in ceea ce priveste exploatarea de aur de la Rosia Montana nivelul redeventei este de 6%, insa a precizat ca un articol in proiectul de lege prevede ca, in cazul in care legea cadru privind redeventele este modificata, nivelul acesteia se va alinia din legea cadru.

La randul sau, presedintele PNL, Crin Antonescu, a mentionat ca, in ceea ce priveste proiectul Rosia Montana, liberalii si-au pastrat abordarea din perioada opozitiei.

"Am spus intotdeauna ca exploatarea resurselor este binevenita atata vreme cat este rentabila sub aspect economic pe perioada semnificativa, pe perioada lunga si cata vreme se mentine in respectarea conditiilor de mediu intr-o Europa civilizata a secolului in care traim si cu exigentele pe care le avem cu totii deja ca standard", a sustinut Antonescu.

De asemenea, liderul PNL a precizat ca in cazul acestui proiect de la Rosia Montana este vorba de un proiect de lege care urmeaza a fi analizat de Parlament si care nu este in vigoare.

"Nu este o ordonanta, nu este ceva ce tine loc de lege, este doar un proiect de lege si va asigur ca in Parlament, in detaliu, cu toate observatiile (...) la detaliu va avea loc o discutie foarte serioasa, foarte aplicata, foarte amanuntita, la care ne vom spune punctul de vedere cat se poate de clar", a mentionat liderul PNL.

De asemenea, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat ca in perioada urmatoare vor exista mai multe consultari in Parlament privind Cuprumin si Rosia Montana.

Pe de alta parte, Vosganian a prezentat mandatul primit din partea conducerii PNL pentru promovarea masurilor guvernamentale la nivelul ministerului pe care il conduce.

"Am prezentat programul de privatizare pe acest an si de atragere de investitii si mandatul pe care l-am primit este de a prezenta atat conducerii PNL, cat si intregii aliante strategia de reindustrializare a Romaniei, pana la sfarsitul acestui an si, in mod concret, planul de actiune pe cateva industrii si anume pe industria otelului, pe industria aluminiului, pe industria constructiilor de masini si pe industria chimica", a afirmat Vosganian.

Prevederile proiectului de lege

Proiectul de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana a fost aprobat in sedinta de marti a Guvernului si urmeaza a fi transmis Parlamentului spre adoptare.

"Guvernul a aprobat acest proiect de lege care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament. Principalele masuri propuse in proiectul de lege sunt: Aprobarea Acordului privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana; potrivit acestui acord, actionarul majoritar al RMGC va transfera in etape cu titlu gratuit catre actionarul minoritar controlat de statul roman o cota de 5,69% din capitalul social al RMGC; participatia indirecta a statului roman urmeaza sa ajunga astfel la 25%.

Redeventa miniera aplicabila proiectului minier va fi de 6% (fata de 4 % in cazul celorlalte miniere) cu optiunea statului roman de a solicita plata acesteia in natura. De asemenea, investitorul se angajeaza sa intreprinda conservarea, amenajarea si revitalizarea patrimoniului cultural, sa asigure protectia mediului si eliminarea poluarii istorice, sa contribuie la dezvoltarea economica si culturala durabila a comunitatii din Rosia Montana", se arata in comunicatul transmis de Guvern dupa adoptarea deciziei.

Legea mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publica si de interes national deosebit, mandatarea unor entitati publice sa aduca la indeplinire unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana, modificarea unor acte normative privitoare la exproprieri si autorizatii de constructie.

Exploatarea ar urma sa inceapa in noiembrie 2016, dupa ce planul urbanistic zonal va fi aprobat pana la sfarsitul acestui an, iar participatia statului ar creste cu inca 5,69%, la 25% din actiuni, dar conditionat de emiterea la timp a tuturor autorizatiilor, potrivit unui draft al Acordului intre Guvern, Gabriel Resources si Rosia Montana Gold Corporation pentru inceperea exploatarii.

Investitorul va plati Guvernului o redeventa de 6% din valoarea productiei, statul avand optiunea de a solicita companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) ca plata redeventei sa se faca in natura, conform proiectului.

Conform draftului citat, participatia statului va creste la 25% in doua etape, ambele conditionate de indeplinirea cumulativa de catre autoritatile romane a mai multor obligatii.

Astfel, in prima etapa va fi transferata o cota de 3,6858% din actiuni, rezultand o participatie a statului de 23%, dar cu obligatia ca acordul de mediu privind implementarea proiectului sa fi fost emis si aprobat prin hotarare de guvern si sa nu contina modificari semnificative fata de proiectul prezentat si propus prin raport si studiul de fezabilitate, iar proiectul de lege care sa aprobe exploatarea sa fie adoptat.

In a doua etapa va fi transferata statului inca o cota de 2% din actiuni, dar cu conditia ca toate autorizatiile pentru inceperea exploatarii comerciale sa fi fost emise in termene care nu au inregistrat intarzieri semnificative fata de termenele prevazute in calendarul de autorizare, iar proiectul de lege care aproba exploatarea sa fie in vigoare si sa isi produce efectele.

In urma acestor operatiuni, cota de participare a statului va urca la 25% si va ramane la acest nivel pe toata durata de valabilitate a licentei de exploatare.

In ceea ce priveste beneficiile statului roman, cele doua parti estimeaza ca proiectul Rosia Montana va genera pentru bugetul de stat si bugete locale venituri de aproximativ 2,3 miliarde dolari si un efect direct in economia Romaniei de aproximativ 2,9 miliarde dolari, la un pret de referinta de 1.200 dolari/uncie (lingouri tezaurizabile), totalul beneficiilor economice directe ale proiectului pentru Romania fiind estimate la peste 5,2 miliarde dolari, in conditiile mentinerii parametrilor relevanti ai legislatiei fiscale incidente din Romania, a pretului aurului, a costurilor aferente lucrarilor, serviciilor si produselor necesare exploatarii miniere, precum si a prevederilor planului de afaceri al RMGC asumat public conform regulilor pietei de capital.

Societatea Rosia Montana Gold Corporation este controlata de compania canadiana Gabriel Resources, care detine 80,69% din actiuni. In spatele Gabriel Resources sunt nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.

Compania detine la Rosia Montana (judetul Alba), prin concesionare in vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 2094 ori