Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Petrom: Prima sonda in ape de mare adancime, indica prezenta hidrocarburilor

Petrom: Prima sonda in ape de mare adancime, indica prezenta hidrocarburilor


ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL), o filiala a companiei Exxon Mobil, impreuna cu OMV Petrom, anunta ca Domino-1, prima sonda de explorare in ape de mare adancime din sectorul romanesc al Marii Negre, indica prezenta gazelor naturale.

"Acest fapt este incurajator, insa este prea devreme in procesul de explorare si evaluare a datelor pentru a specula daca se vor dovedi comerciale sau nu", se arfata intr-un raport transmis de catre Petrom Bursei de la Bucuresti.

Sonda Domino-1 este situata in blocul Neptun, la 170 kilometri de tarm, in ape cu adancimea de aproximativ 1.000 de metri si este forata cu tehnologie de ultima generatie.

Operatiunile de foraj au inceput la sfarsitul anului 2011 si se desfasoara in continuare. Se estimeaza ca adancimea totala a sondei va fi de peste 3.000 de metri sub nivelul marii.

Perimetrul Neptun are o suprafata de aproximativ 9.900 km patrati in ape cu o adancime ce variaza intre 50 si 1.700 m. In noiembrie 2008, OMV Petrom si ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited au semnat un acord prin care ExxonMobil a achizitionat o participatie de 50% in zona de mare adancime a perimetrului Neptun. De la acel moment, cele doua companii au lucrat indeaproape pentru achizitia de date seismice 3D si pentru evaluarea potentialului de hidrocarburi in perimetrul Neptun.

In perioada 2009-2010, OMV Petrom si ExxonMobil au achizitionat date pentru peste 3.000 km patrati din cadrul perimetrului Neptun, cu ajutorul tehnologiei seismice 3D de ultima generatie - in cadrul celui mai mare program seismic desfasurat vreodata in Romania.

ExxonMobil este cea mai mare companie listata public de petrol si gaze naturale din lume si detine cel mai important portofoliu de resurse din industrie, fiind cea mai mare companie de rafinare si marketing pentru produse petroliere si care are una dintre cele mai mari unitati de prelucrare de produse chimice din lume.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: NewsIn
Articol citit de 2118 ori