Petrom propune actionarilor dividende de 1,75 miliarde de lei

Vineri, 23 Martie 2012, ora 20:25
1414 citiri
Petrom propune actionarilor dividende de 1,75 miliarde de lei

Valoarea dividendelor este 75% mai mare decat cea de anul trecut, cand compania a distribuit actionarilor dividende in suma de peste 1 miliard de lei. Dividendul brut propus pentru acest an este de 0,031 lei/actiune, iar raportat la cel mai recent pret de la bursa, de 0,38 lei/titlu, randamentul este de peste 8%.

Propunerea de dividend va fi discutata de actionari in AGA, programata pentru 27 aprilie, potrivit unui convocator transmis, vineri, de Petrom Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Dividendele ar putea fi distribuite incepand cu data de 18 iulie.

Directoratul propune actionarilor sa nu stanileasca un fond de premiere a angajatilor din profitul inregistrat anul trecut de companie.

OMV Petrom a inregistrat un profit record in crestere cu 72%, la 3,75 miliarde lei (887 milioane euro), cel mai mare castig inregistrat vreodata de o companie din Romania, si vanzari record de 22,61 miliarde lei (5,3 miliarde euro), potrivit standardelor IFRS.

In AGA din aprilie, actionarii vor vota propunerea Directoratului de a aloca 209,4 milioane lei din profitul de anul trecut pentru rezerva legala. Alte subiecte vor fi dezbaterea bugetului de venituri si cheltuieli pentru acest an si a rezultatelor financiare inregistrate anul trecut.

Pe ordinea de zi figureaza si alegerea unui nou membru in Consiliul de Supraveghere, in locul lui Werner Auli, ca urmare a renuntarii de catre acesta la mandatul sau. Auli a fost responsabil pentru divizia de gaze si energie la nivel de grup. El a renuntat anul trecut la functiile sale din motive de sanatate.

Auli a fost inlocuit de Gerald Kappes, fost membru al directoratului Petrom, responsabil pentru activitatea de gaze si energie in perioada 2008-2010. In prezent, Kappes este chief technology officer in cadrul grupului OMV.

Potrivit unui comuniat transmis, vineri, de OMV Petrom, Kappes a fost inlocuit in Consiliul de Supraveghere al Petrom de Hans-Peter Floren, in urma renuntarii lui Kappes la mandat. Floren este membru interimar in Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom.

Totodata, Floren este membru al Directoratului Grupului OMV, responsabil cu activitatea de gaze si energie, incepand din martie 2012. Anterior, el a lucrat in cadrul grupului E.ON.

OMV Petrom este controlata de grupul OMV, care detine 51,01% din actiuni, in timp ce statul roman are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. In actionariat se mai regaseste Fondul Proprietatea, cu o participatie de 20,11%, BERD cu 2,03%, iar restul titlurilor sunt listate la bursa.

Actiunile OMV Petrom au scazut in sedinta bursiera de vineri cu 0,26%, la 0,38 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea companiei este de 21,52 miliarde lei (4,92 miliarde euro).

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#Petrom actionari dividende, #Petrom profit record, #Petrom actiuni profit , #Profit