Nicolescu (CNIPMMR): Jumatate dintre IMM-urile din Romania au probleme

Joi, 25 Iulie 2019, ora 12:27
3876 citiri
Nicolescu (CNIPMMR): Jumatate dintre IMM-urile din Romania au probleme
Foto: Pixabay

Jumatate dintre intreprinderile mici si mijlocii din Romania au probleme, in conditiile in care 10% din total sunt in stare falimentara, iar 40% si-au redus activitatea in ultimii doi ani, a declarat, joi, Ovidiu Nicolescu, presedintele de onoare a Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Aceasta in conditiile in care IMM-urile dau mai mult de jumatate din PIB-ul tarii si contribuie intr-o mare proportie la exporturi, a amintit el, prezent la lansarea Cartei Albe a IMM-urilor.

"14,28%, adica 1 din 7 IMM-uri, si-au amplificat activitatea in ultimii doi ani, iar o treime functioneaza la aceeasi parametri, ceea ce este foarte important, pentru ca da stabilitate economiei. Din pacate, jumatate dintre IMM-uri au probleme. 10% sunt in situatie falimentara, iar 40% si-au redus activitatea, ceea este un procent foarte mare. Acesta este tabloul ultimilor doi ani", a aratat Nicolescu.

El a aratat ca principalele dificultati sunt lipsa resursei umane, birocratia si inflatia, urmate de dificultati de natura financiara, care se refera la cerere si la concurenta neloiala.

"De asemenea, finantarea este o problema-cheie. Romania este singura tara din Europa unde autofinantarea este modalitatea principala de finantare a IMM, adica 70%. La noi, creditele fiind folosite doar de un sfert dintre IMM-uri, ceea ce inseamna ca nu ne dezvoltam", a aratat reprezentantul CNIPMMR.

Potrivit acestuia, autofinantarea nu produce un progres substantial, te ajuta sa te mentii sau sa nu mori, astfel ca trebuie gasita neaparat o solutie pentru a creste creditarea.

"Este foarte mult spatiu cand vorbim de comisioane si dobanzile practicate de banci si daca le comparam cu Europa este greu de inteles", a adaugat el.

Pentru urmatorii doi ani, 56% dintre IMM-uri vor sa-si extinda afacerea moderat, 11% rapid, ceea ce arata ca doua din trei firme mici si mijlocii vor sa se dezvolte.

"Este fantastic ca antreprenorii sunt optimisti. Pe de alta parte, o treime isi propun diminuarea afacerii, vor sa vanda sau sa se inchida, ceea ce este o pondere restul de mare", a continuat Nicolescu.

El a adaugat ca testul IMM, adica analiza privind modul in care actele normative influenteaza mediul de afaceri, nu se face sau se face doar formal.

Samsung va crește prețurile pentru Galaxy Tab S10: Ce oferă noile modele și ce alternative rămân?
Samsung va crește prețurile pentru Galaxy Tab S10: Ce oferă noile modele și ce alternative rămân?
Samsung se pregătește să lanseze seria Galaxy Tab S10, iar zvonurile indică o creștere semnificativă a prețurilor pentru noua gamă de tablete. Față de modelele anterioare, Galaxy Tab S10...
Revoluția entertainment-ului. Trei giganți din industria tech lucrează la ochelari smart de realitate mixtă
Revoluția entertainment-ului. Trei giganți din industria tech lucrează la ochelari smart de realitate mixtă
Cristiano Amon, CEO-ul Qualcomm, a confirmat într-un interviu pentru CNBC că împreună cu Samsung și Google, dezvoltă o pereche de ochelari smart de realitate mixtă. Acești ochelari își...
#probleme IMM, #IMM Romania , #CNIPMMR

Curs valutar

1 EUR = 4.9742 RON

0.0001

1 USD = 4.5050 RON

0.0064
  1. Un nou producător auto intră pe piața din România cu un rival direct pentru Dacia Spring
  2. Prăbușire „violentă” a pieței auto din Germania. O marcă populară a înregistrat și cu 80% mai puține înmatriculări
  3. Încă o lovitură pentru mașinile electrice. Producția, redusă cu 33%, de un gigant din industria auto
  4. Mutare bruscă făcută de Putin: Rusia, creștere de 601% la cumpărarea unui produs
  5. Când trebuie puse cauciucurile de iarnă pentru a evita amenzile. Pragul de temperatură ar putea fi atins chiar la începutul lunii octombrie
  6. Se adâncește criza pe piața mașinilor electrice. Unul dintre cei mai mari producători de baterii face concedieri și închide fabrici
  7. Record de importuri de mașini diesel second-hand pe piața românească. Ce mărci preferă să aducă românii din Germania
  8. Euro și dolarul american, în depreciere față de leu. Creștere semnificativă a cotației gramului de aur
  9. Câți bani plătește un român pentru traiul de zi cu zi, în Anglia. Prețuri explozive: „Asta te rupe la buzunar!" „Asta te rupe la buzunar!" VIDEO
  10. Un gigant auto a luat o decizie majoră în privința mașinilor electrice. Schimbare radicală de strategie