Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Actiunile Oltchim si Rompetrol au urcat cu 15%

Actiunile Oltchim si Rompetrol au urcat cu 15%

Bursa a crescut cu 1,2%, pe o lichiditate asigurata in proportie de 72% de tranzactiile cu actiuni Fondul Proprietatea (FP), iar speculatorii au ridicat titlurile Oltchim (OLT) si Rompetrol Rafinare (RRC) cu cate 15%, anunta Mediafax.

Majoritatea actiunilor au fost transferate inca de la deschidere la preturi in imediata apropiere a ultimelor cotatii de vineri, insa foarte putini investitori au fost prezenti la tranzactionare, astfel ca lichiditatea pe cele mai multe titluri a fost redusa.


"Actiunile Fondului Proprietatea sunt singurele care mai atrag atentia investitorilor, deoarece s-a observat inca de la listare ca strainii sunt la cumparare, insa in rest, cu cateva exceptii, atmosfera in piata este monotona si specifica perioadei de vara.


In privinta volumelor nu vad o imbunatatire in perioada urmatoare, exceptand titlurile FP, care vor continua sa fie vioara intai", a declarat pentru MEDIAFAX Liviu Avram, seful departamentului de vanzari la firmei de brokeraj NBG Securities Romania.


Ultimele transferuri cu cele mai lichide zece actiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preturi in crestere in medie cu 1,05%, iar titlurile celor cinci SIF-uri si ale Fondului Proprietatea au ridicat indicele BET-FI cu 0,73%.


Totodata, indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic a urcat cu 2,41%, ascensiunea fiind determinata de titlurile Rompetrol Rafinare, care au urcat cu 14,83%.


Cea mai recenta tranzactie cu actiunile Rompetrol Rafinare a fost realizata la 0,0635 lei.


Cotatia este cu peste 15% mai redusa decat pretul pe care The Rompetrol Group l-a propus in oferta de preluare de anul trecut, de 0,0751 lei/actiune, si pe care grupul l-ar putea propune celorlalti actionari daca ii va fi permisa delistarea Rompetrol Rafinare.


Actiunile Rompetrol Rafinare au inregistrat cel mai mare rulaj de dupa 23 martie 2010, respectiv de 476.000 de lei. Dupa realizarea ofertei de preluare din perioada februarie-martie 2010 titlurile companiei au consemnat volume foarte reduse, in conditiile in care mai ramasera libere la tranzactionare doar 1,4% din actiuni.


"Probabil ca unii speculatori se gandesc ca va urma o corectie pe actiunile Oltchim si se orienteaza spre alte «jucarii», care astazi se pare ca sunt titlurile Rompetrol Rafinare.


Daca ne uitam ca Rompetrol Rafinare nu a mai avut pierderi in primul trimestru putem gasi un motiv pentru cresteri, insa pretul a inceput sa urce cam tarziu", a mai spus Avram.


La finalul zilei, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, era in crestere cu 1,15%.


Rulajul bursei, de 30,4 milioane lei (7,3 milioane euro), a fost cu 10% sub valoarea cumulata a transferurilor din sesiunea de vineri, de 33,6 milioane lei (8,1 milioane euro).


Titlurile Fondului Proprietatea au fost de departe cele mai lichide din piata, cu un rulaj de 21,9 milioane lei, suma din care 7,9 milioane lei au reprezentat valoarea a trei deal-uri.


Tranzactiile speciale au fost realizata la 0,5 lei, pret cu 0,1% sub nivelul de vineri, si, totodata, similar cotatiei de inchidere de pe piata principala.


Speculatorii au continuat sa reactioneze la achizitiile de actiuni Oltchim de catre unul dintre principalii actionari ai combinatului chimic, compania PCC, inregistrata in Germania. Astfel, pretul actiunilor Oltchim a crescut cu 14,95%, la 1,53 lei. Evolutia a venit pe al treilea rulaj din piata, de 2,5 milioane lei.


Rulaje de peste 500.000 de lei au mai inregistrat actiunile BRD (BRD) - 2,5 milioane lei si Banca Transilvania (TLV) - 647.000 de lei. Titlurile BRD au avasnat cu 0,35%, la 14,2 lei, iar actiunile Bancii Transilvania au urcat cu 3,66%, la 1,218 lei.


In crestere vizibila, cu 3,16%, au incheiat ziua si actiunile Transgaz(TGN), cotatia ajungand la 261,1 lei. Operatiunile cu titlurile companiei au insumat 409.000 de lei. 


Evolutia vine cu trei zile inainte de AGA de joi in care statul ar putea vota acordarea de dividende in valoare record de 338,7 milioane lei, respectiv 90% din profitul net de anul trecut, de 376,3 milioane lei.


Propunerea a fost respinsa, initial, in aprilie, din cauza temerilor ca ratingul Transgaz ar putea fi redus de Standard & Poor's daca Guvernul va mentine in acest an obligatia platii de dividende in proportie de 90% din profit, situatie in care investitiile obligatorii ale companiei ar putea fi periclitate.


Transferurile de pe piata Rasdaq au insumat 682.000 de lei, valoare cu 84% peste rulajul de vineri, de 370.000 de lei.


Actiunile firmei imobiliare Fimaro Development (FIMD) au fost cele mai lichide, cu operatiuni de 401.000 de lei. Prin trei operatiuni au fost cedate titluri reprezentand 8,8% din actiunile firmei. La inchidere, titlurile Fimaro Development erau cotate la 8,9 lei, cu 1,14% peste pretul anterior din piata, de 8,8 lei, inregistrat la 15 mai.


La finalul sesiunii de la Bucuresti, bursele de la Frankfurt si Paris erau in scadere cu 0,1% si, respectiv, cu 0,6%, in timp ce piata de la Londra avansa cu 0,4%.


Totodata, majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est erau in coborare cu pana la 0,6%, iar piata din Bulgaria consemna cel mai vizibil recul, de 2,4%. Bursa din Rusia era, insa, in crestere cu 0,6%.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1414 ori