Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Isarescu: Va urma o perioada cu intrari mai mari de capital

Isarescu: Va urma o perioada cu intrari mai mari de capital

Va urma o perioada cu intrari mai mari de capital in Romania, iar banca centrala va incerca sa atenueze volatilitatea cursului de schimb, a declarat, miercuri, Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de NewsIn.

"Este probabil sa intram intr-o noua perioada, in care in Romania vor intra masiv capitaluri, suisuri si coborasuri.

Accentuarea situatiei dificile din Grecia ar putea sa tempereze ceea ce spun acum.


Cred insa ca ciclul pe termen mediu este inevitabil o perioada in care vom avea intrari mai mari de capital.


Vom incerca, bineinteles, sa atenuam volatilitatea cursului de schimb.


Dar aceasta nu este un "must", pentru ca nu poti. Trebuie sa spunem societatii, exportatorilor ce poti sa faci, nu poti sa-i duci cu vorba.


Daca intrarile de capital vor fi foarte mari, acumularea de rezerve excedentare (noi avem deja rezerve excedentare) si crearea de lichiditate in lei prin interventii directe este o iluzie", a spus Isarescu, in cadrul unui forum economic.


Potrivit acestuia, BNR va incerca sa descurajeze "volatilitatea extrema a cursului prin alte masuri neortodoxe".


"Vom incerca sa descurajam volatilitatea extrema a cursului prin alte masuri neortodoxe, dar in acelasi timp este foarte important ca ceea ce numim competitivitate a produselor romanesti sa fie asigurata nu numai prin pret, sa fie bazata pe costuri reduse de productie, o promovare corespunzatoare, deschiderea spre noi piete de exporturi.


Reformele structurale sunt esentiale in acest sens, de aceea salutam ceea ce a facut guvernul, reforma in domeniul pietei fortei de munca, pentru ca de acolo se va castiga productivitate.


Deci exista alte cai decat cele care par sa fie facile si dupa colt.


Nu am facut nimic daca depreciem cursul. Si aceasta depreciere este un medicament cu zeci de taisuri si trebuie sa ai in vedere cand, cum si in ce conditii apelezi la un asemenea medicament periculos.


Mult mai solide sunt reformele structurale, cele in care Romania s-a angajat, si trebuie sa le ducem la capat", a precizat guvernatorul BNR. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1387 ori