Ford: La Craiova, vom construi o noua masina mica dar nu va fi nici Ford Fiesta, nici Ford Ka

Marti, 08 Septembrie 2009, ora 13:11
2395 citiri
Ford: La Craiova, vom construi o noua masina mica dar nu va fi nici Ford Fiesta, nici Ford Ka

Presedintele Ford Europa, John Fleming, a declarat marti, la Craiova, ca primul autovehicul produs aici va fi donat Spitalului Municipal Craiova, urmand ca restul masinilor din primul lot sa fie trimise distribuitorilor Ford din toata tara, informeaza NewsIn.

Fleming a mai spus ca invetitiile in fabrica de la Craiova vor continua, suma alocata urmand sa fie 775 de milioane de euro.

"Astazi se marcheaza o noua etapa in istoria fabricii de la Craiova. Acest eveniment demonstreaza clar ca avem intentia sa ne tinem promisunile pe care nu le-am luat. Aceasta unitate este comparabila cu orice alta unitate de farbicatie din lume", a adaugat presedintele Ford.

Presedintele Ford Europa a precizat ca primul autovehicul Ford produs la Craiova va fi donat Spitalului Minicipal Craiova si ca restul masilor din primul lot vor fi trimise la dealerii din tara. "As dori sa spun ca aici, la Craiova, se va construi o noua masina mica, despre care nu va spun nimic, dar este un proiect deosebit.

Tot ceea ce va pot spune este ca nu va fi nici Ford Fiesta, nici Ford Ka. Fiti cu ochii pe noi", a spus seful Ford Europa.

La eveniment au participat presdintele Traian Basescu, presedintele Senatului, Mircea Geoana, presedintele Ford Europa, John Fleming, directorul general Ford Romania, primarul Craiovei, Antonie Solomon, fostul premier Calin Popescu Tariceanu, care a venit impreuna cu Sebastian Vladescu, seful echipei de negociatori la privatizarea uzinei craiovene, omul de afaceri Ion Tiriac, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, parlamentari de Dolj si oficiali locali.

Seful statului a multumit fostului Cabinet Tariceanu pentru reusita privatizarii de la Craiova si l-a invitat pe fostul premier sa urce pe scena pentru a fi prezent cand se face poza de grup.

Ford Romania a lansat, marti, primul autovehicul - un Transit Connect - fabricat la Craiova dupa preluarea fabricii in urma cu doi ani.

Pentru inceput, productia va fi realizata de un singur schimb si este prevazuta sa aiba o cadenta de 60-90 de masini pe zi, urmand ca, in functie de cererea de pe piata, aceasta sa creasca si sa atinga 300.000 de autovehicule si 300.000 de motoare pe an, asa cum s-a angajat in momentul in care a achizitionat fabrica.

Totodata, din 2010 la Craiova se va asambla si un model de clasa mica, cel mai probabil B-Max, inlocuitorul actualului model Fusion. In data de 10 martie 2009, plenul Camerei Deputatilor a aprobat OUG prin care se acorda un ajutor de stat pentru uzina americana Ford, in valoare de 143 de milioane euro, in perioada 2008-2012, ce are ca obiectiv dezvoltarea regionala.

Contractul de privatizare a Automobile Craiova a fost semnat la 12 septembrie 2007, la Salonul International Auto de la Frankfurt, Ford preluand oficial un pachet de 72,4% din actiunile fabricii romanesti la 21 martie 2008. Pentru pachetul de 72,4% de actiuni, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a primit 57 milioane euro.

La preluarea fabricii de la Craiova, Ford s-a angajat sa mareasca numarul de angajati. In prezent, uzina are un numar de aproximativ 4.000 de angajati, iar in viitor se estimeaza ca numarul acestora va creste cu circa 2.000-3.000.

Actualii angajati au urmat cursuri intensive de pregatire, atat teoretice, cat si practice. Fabricile de motoare din Craiova si Koln vor produce un nou motor avansat EcoBoost pe benzina, de mica capacitate.

Ford a confirmat de asemenea ca analizeaza oportunitatea unei alte surse de productie in Europa pentru o versiune a urmatoarei generatii Ford Focus si aceasta analiza va fi finalizata in viitorul apropiat.

Investitiile totale de la Craiova vor putea creste pe viitor deoarece, odata cu Ford, pe platforma industriala a orasului este de asteptat sa deschida unitati de productie companii furnizoare de echipamente auto.

 

Presedintele Ford Europa afirma ca la Craiova vor fi produse anul acesta cel mult 2.000 de masini

"Productia va fi scazuta anul acesta, de la 1.000 la 2000 de unitati, si vom creste productia anul viitor, insa nu stim exact cand se va intampla asta. Trebuie sa tinem cont de faptul ca piata a scazut in Europa la 50% din capacitate. Daca economia se imbunatateste, vom creste si productia", a spus Fleming.

El a precizat ca autovehiculele produse la Craiova nu vor fi exportate in SUA si vor fi destinate pietei europene. "Nu avem planuri sa exportam Ford Transit Connect catre SUA. In acest moment vehiculele care merg in Statele Unite sunt fabricate in Turcia", intrebat daca la Craiova se va produce Ford Tourneo Connect (versiunea pentru pasageri a autovehiculului produs la Craiova, n.r.), Fleming a declarat ca, deocamdata, la Craiova se face produce doar Transit Connect.

Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#automobile, #craiova, #ford , #stiri Mircea Geoana