Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Tanasescu: BEI a acordat credite de 8 miliarde euro pentru proiectele din zona Dunarii, in 2012

Tanasescu: BEI a acordat credite de 8 miliarde euro pentru proiectele din zona Dunarii, in 2012


Banca Europeana de Investitii (BEI) a acordat, in 2012, credite pentru derularea proiectelor in zona Dunarii in valoare de 8 miliarde de euro, iar pentru acest an cuantumul va fi similar, a declarat, marti, in cadrul editiei a doua a Forumului Anual al Dunarii de la Palatul Parlamentului, Mihai Tanasescu, vicepresedinte al BEI.

"Vrem sa promovam proiecte cu IMM-uri la nivel mic pentru ca acestea sa foloseasca banii la nivel local. Nu in ultimul rand, un obiectiv important este protejarea mediului. Incercam sa dezvoltam protectia mediului in urmatorii ani. De asemenea, in 2012, Banca Europeana de Investitii a acordat acestei zone mai mult de opt miliarde de euro, iar in acest an este prevazut un nivel similar de creditare.

Imprumuturile reprezinta o chestiune foarte importanta si noi acordam credite direct sau indirect prin sistemul bancar. Mentinerea nivelului de creditare in aceasta zona este foarte importanta pentru noi si urmarim marirea sumei de 8 miliarde de euro", a spus Tanasescu.

Oficialul a mentionat, totodata, ca, pe fondul constrangerilor din Europa, BEI si-a sporit activitatea de acordare a creditelor cu peste 60 de miliarde de euro, in perioada urmatorilor patru ani.

"In ciuda constrangerilor existente in Europa, acum, Banca Europeana de Investitii are o abordare contra-ciclica sporind activitatea de acordare a creditelor cu mai mult de 60 de miliarde de euro, intre 2013 si 2015, in comparatie cu bancile comerciale care descresc activitatea de acordare a creditelor.

Cred ca dorim sa participam la conectarea proiectelor retelelor trans-europene si in ceea ce priveste proiectele de coeziune si convergenta in zona Dunarii. In aceasta regiune traiesc mai mult de 110 milioane de oameni, dintre cei aproape 500 de milioane de locuitori ai Europei", a explicat vicepresedintele BEI.

Guvernul Romaniei, alaturi de Comisia Europeana (CE), organizeaza, in perioada 28-29 octombrie, la Palatul Parlamentului, editia a doua a Forumului Anual al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii (SUERD).

Strategia Dunarii, proiectul politic european de amploare si vizibilitate lansat de Romania impreuna cu Austria, a fost adoptata de Consiliul European in 24 iunie 2011, ca strategie macro-regionala a Uniunii Europene (UE).

Cele patru axe prioritare ale Strategiei sunt: conectivitatea (transport intermodal, cultura si turism, retele de energie), protectia mediului (managementul resurselor de apa, protectia biodiversitatii si managementul riscurilor), cresterea prosperitatii regiunii Dunarii (educatie, cercetare, competitivitate) si imbunatatirea sistemului de guvernare (capacitate institutionala si securitate interna).

Dintre cele 14 tari incluse in Strategie, opt sunt state membre ale UE (Germania, Austria, Slovacia, Republica Ceha, Ungaria, Slovenia, Romania si Bulgaria), restul fiind state non-membre (Croatia, Serbia, Bosnia si Hertegovina, Muntenegru, Republica Moldova si Ucraina).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1692 ori