Greva Metrorex: salariatii au fost impinsi la greva

Marti, 17 Noiembrie 2009, ora 18:23
1761 citiri
Greva Metrorex: salariatii au fost impinsi la greva

Presedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), Ion Radoi, a declarat marti ca salariatii de la metrou "au fost impinsi in greva" pentru a se lua fata actualelor lucruri care se intampla in politica, facand referire la declaratiile recente ce au vizat cazul Omar Hayssam, precizeaza NewsIn.

"Pe noi nu ne intereseaza speculatiile politice, eu fac doar politica salariatilor de la metrou si nu ma intereseaza nici PSD, nici PNL, nici PDL. In plus, nu eu sunt cel care are acum probleme cu Omar Hayssam, iar noi am fost impinsi in greva tocmai pentru ca sa se ia fata actualelor lucruri care se intampla in politica", a explicat Radoi.

Acesta a mai spus ca nu stie inca daca salariatii de la metrou vor mai fi in greva si miercuri, explicand ca asteapta o propune de la ministrul transporturilor si infrastructurii Radu Berceanu.

"Vrea sa negociem pentru ianuarie sau februarie, dar eu nu pot sa o fac cu un om care nu stiu daca va mai fi atunci. O sa merg totusi cu echipa de negociere si vreau sa vad ca domnul ministru vine acum cu o oferta, sa spuna ca nu ne da cat cerem, dar sa vina cu alta propunere", a spus presedintele USLM.

Angajatii de la metrou si-au reluat activitatea, la ora 16.00, dupa ce 55 de trenuri nu au circulat in intervalul orar 05.00-16.00, ca urmare a grevei generale, traficul rutier fiind grav afectat, chiar daca RATB a suplimentat capacitate de transport cu 200 de de autobuze,troleibuze si tramvaie.

Peste 1.000 de angajati de la Metrorex, din totalul de 4.250, nu au lucrat marti, in intervalul orar 04.00-16.00, ca urmare a grevei generale pe termen nelimitat.

Ei cer inceperea negocierilor pentru un nou contract colectiv de munca, deoarece acesta a expirat la 1 noiembrie, si majorari salariale de 20%. Ultima majorarea salariala a angajatilor Metrorex a fost de 23%, in noiembrie 2008. In ultimul an, la Metrorex nu au fost facute concedieri si nici reduceri de salariu.

Ministrul interimar al transporturilor si infrastructurii, Radu Berceanu, a declarat marti ca nici peste o luna si jumatate nu se vor gasi banii necesari pentru o crestere salariala de 20%, iar guvernul nu dispune de un "sac de bani" pe care sa nu vrea sa il acorde salariatilor.

Acesta a adaugat ca miercuri se va decide in instanta daca aceasta greva a fost sau nu legala. De asemenea, Metrorex a depus, marti, la Curtea de Apel Bucuresti, o cerere de suspendare a grevei sindicalistilor de la metrou, procesul urmand sa se judece joi, 19 noiembrie.

Secretarul general al Uniunii Sindicale Libere Metrou (USLM) Florian Crisu a declarat marti ca angajatii Metrorex vor relua greva generala in preajma sarbatorilor de iarna daca instanta va decide joi suspendarea actualului protest. Crisu a precizat ca angajatii de la metrou, care au intrat in greva marti dimineata, nu vor fi platiti, iar abonamentele calatorilor vor fi prelungite cu un numar de zile egal cu zilele de greva.

Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Un nou raport sugerează că Samsung ar putea introduce monitorizarea glicemiei în ceasurile sale inteligente de generație următoare, o inovație care ar putea transforma modul în care...
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google a anunțat recent implementarea unei noi funcții de inteligență artificială în aplicația Google Maps, destinată să transforme modul în care utilizatorii descoperă noi locuri....
#greva, #metrou, #salariat , #stiri Metrorex