Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fenechiu: Guvernul aloca Metrorex 104 milioane lei pentru continuarea lucrarilor la M 5

Fenechiu: Guvernul aloca Metrorex 104 milioane lei pentru continuarea lucrarilor la M 5


Metrorex va primi saptamana viitoare, prin Ordonanta de Urgenta, o suma de 104 milioane lei, din Fondul pentru Mediu, pentru continuarea lucrarilor la Magistrala 5 de Metrou, lucrari oprite de circa trei saptamani, a declarat marti, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, care a inspectat santierul lucrarii.

"Vom aloca 104 milioane lei saptamana viitoare prin Ordonanta de Urgenta astfel incat sa continuam lucrarile, iar la rectificarea din iunie vom mai aloca 250 milioane lei astfel incat in iunie scuturile care lucreaza in subteran sa poata pleca catre statiile Orizont si Favorit", a spus Ministrul Transporturilor.

Reprezentantii Metrorex au subliniat ca in luna martie a anului viitor vor fi gata lucrarile de structura la Magistrala 5 Drumul Taberei - Eroilor, insa este necesara demararea studiilor de fezabilitate pentru statii si asigurarea retelelor de comunicatie.

"Pentru aceste studii trebuie sa facem studii de fezabilitate astfel incat sa le putem finanta prin fonduri europene in perioada 2014 - 2020", a explicat ministrul Transporturilor.

Lucrarile la Magistrala 5 sunt intrerupte de circa 3 saptamani deoarece fondurile alocate proiectului au fost terminate, avand in vedere ca Metrorex a primit in acest an 205 milioane lei, atat pentru Magistrala 5, cat si pentru Magistrala 6 si introducerea de lifturi in statii, sume care au fost deja cheltuite.

Ministrul a declarat recent ca termenele pentru darea in functiune a acestui tronson vor fi respectate desi lucrarile de structura trebuiau finalizate in luna aprilie a acestui an pe tronsonul Drumul Taberei - Eroilor.

"Pentru tronsonul Raul Doamnei-Hasdeu termenul de finalizare este 2015, pentru tronsonul Hasdeu-Iancului - 2017, iar in cazul tronsonului Iancului-Pantelimon lucrarile vor fi terminate in anul 2019", a afirmat ministrul Transporturilor.

Suma totala a proiectului de metrou Drumul Taberei - Eroilor - Universitate este de 1.292.960.000 euro, din care 465.000.000 euro sunt imprumut de la BEI, restul - 827.969.000 euro - componenta locala se va asigura anual de la bugetul de stat, prin includerea acestor sume in bugetul SC Metrorex, prin bugetul Ministerului Transporturilor, care va avea obligatia de a asigura, cu prioritate, resursele financiare necesare implementarii proiectului pe toata durata acestuia, cu incadrarea in limitele alocate anual de la bugetul de stat. Reteaua de metrou din Bucuresti are o lungime totala de 70 de kilometri, structurata pe patru magistrale, 51 de statii si trei depouri.

Desi acopera doar 3,7% din lungimea intregii retele de transport public a Capitalei, metroul preia, in medie, intre 20 si 25 la suta din volumul total de calatori care utilizeaza mijloacele de transport in comun.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1507 ori