Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Sfarsitul unei epoci. Patronul Amazon preia Washington Post pentru 250 de milioane USD

Sfarsitul unei epoci. Patronul Amazon preia Washington Post pentru 250 de milioane USD


Jeff Bezos, proprietarul magazinului online Amazon a cumparat Washington Post, marcand virajul presei printate spre cea electronica si sfarsitul unei dinastii la conducerea prestigiosului cotidian aflat la originea scandalului Watergate.

Grupul Washington Post a anuntat luni seara ca ii cedeza lui Jeff Bezos mai multe ziare pentru 250 de milioane de dolari, intre care cotidianul care a provocat demisia presedintelui Richard Nixon in 1970, relateaza AFP.

Ziarul era detinut de patru generatii de aceeasi familie, Graham, descendenta a financiarului Eugene Meyer, care il achizitionase in 1933.

"Ani de dificultati familiare in sectorul ziarelor ne-au incitat sa ne intrebam daca el ar putea sa aiba alt proprietar care sa fie mai bun pentru Post", a explicat Donald Graham, PDG-ul grupului, intr-un comunicat care anunta operatiunea.

Ca si intreaga presa, Washington Post se confrunta cu o eroziune a veniturilor sale din cauza ca cititorii sai se intorc tot mai mult spre textele gratuite pe internet.

"Veniturile noastre scad de sapte ani", a insistat dl Graham intr-o scrisoare adresata salariatilor. "Eram siguri ca ziarul va supravietui in posesia noastra, dar voiam mai mult. Voiam ca el sa aiba succes".

El a explicat ca Jeff Bezos, pe care il cunoaste de mai multi ani, era un candidat bun in special din cauza "geniului sau probat in tehnologie si afaceri".

Ziarul isi pastreaza conducerea executiva

Nepoata lui Donald Graham, Katharine Weymouth, a recunoscut intr-un mesaj separat ca decizia de vanzare a fost luata "cu inima grea", dar reprezenta "o sansa unica si extraordinara" pentru jurnal.

Jeff Bezos este, la 49 de ani, posesorul celei de-a 19-a averi mondiale, estimata la 25,2 miliarde de dolari in martie, potrivit ultimului clasament al revistei Forbes.

Succesul sau decurge in mare parte din crearea Amazon, al carui patron este in continuare. El nu a incetat sa extinda grupul cu tote felul de activitati, investind in sectoare pe care le-a considerat profitabile pe termen lung, adesea in detrimentul beneficiilor imediate ale grupului. Aceasta strategie, salutata de investitori, a contribuit pe larg la bulversarea mai multor sectoare in ultimii ani, de la vanzarea cartilor la cea a textelor numerice.

"Vor exista desigur schimbari la Post in anii urmatori" cu scopul de a-l adapta bulversarilor create de internet, a indicat Jeff Bezos, avertizand: "Vom avea nevoie sa inventam, ceea ce inseamna ca vom avea nevoie sa experimentam".

El a asigurat, totusi, ca intelege "rolul crucial pe care Post il joaca la Washington si in toata tara", subliniind ca "valorile Post nu se vor schimba".

"Post are deja o echipa de conducere excelenta care cunoaste mult mai bine decat mine sectorul media" si va ramane in functie. Katherine Weymouth urmeaza sa-si pastreze postul, a precizat noul patron al ziarului.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1859 ori