Care sunt principalele obstacole in dezvoltatea IMM-urilor

Joi, 06 August 2009, ora 13:49
1843 citiri
Care sunt principalele obstacole in dezvoltatea IMM-urilor

Majoritatea intreprinderilor mici si mijlocii considera ca impozitul minim, inspectiile si controalele sunt principalele obstacole in dezvoltarea afacerilor lor, reiese dintr-un sondaj realizat de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), prezentat joi, informeaza NewsIn.

"Majoritatea respondentilor la acest sondaj, realizat la jumatatea lunii iunie pe un esantion national de 600 de firme mici si mijlocii, dintre care 110 au beneficiat de serviciile FNCGIMM, considera ca principalele obstacole in dezvoltarea afacerilor lor sunt impozitul minim - 63%, precum si controalele si inspectiile - 46%", a declarat joi, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele FNGCIMM, Aurel Saramet.

Conform sondajului, 90% dintre IMM-uri au raspuns ca au avut vanzari mai mici in acest an, cele mai multe, 53%, diminuandu-si afacerile cu 21-50%.

"Fiscalitatea excesiva si dobanzile mari sunt vazute drept principalii factori de constrangere in contextul economic din 2009 de catre 16% dintre respondenti, iar diminuarea comenzilor - 14%, birocratia - 8% si blocajul financiar - 5% sunt alti factori de constrangere.

Acest sondaj a fost efectuat la mijlocul lunii iunie, dar, daca ar fi fost realizat la jumatatea lui octombrie, parerea mea este ca blocajul financiar ar fi pe primul loc", a spus Saramet.

Sondajul a mai relevat si faptul ca, pentru a depasi criza, IMM-urile au decis sa-si reduca cheltuielile (36%), au redus numarul de angajati (19%), si-au redus activitatea (15%), iar principalele masuri pe care si le-ar dori ca Guvernul sa le ia pentru diminuarea efectelor crizei sunt deduceri fiscale pentru investitii (24%) si creditele cu dobanzi subventionate (21%).

"Surprinzator este ca 83% dintre cei care au raspuns la acest chestionar au raspuns la intrebarea care sunt solutiile pe care le-ar da Guvernului pentru depasirea crizei economice", a mai spus Saramet.

Ministrul intreprinderilor mici si mijlocii, comertului si mediul de afaceri, Constantin Nita, a precizat, in cadrul aceleiasi conferinte de presa, ca acest sondaj va fi prezentat guvernului pentru a lua masurile care se impun.

"Vom tine cont de rezultatele acestui sondaj in stabilirea bugetului pe anul 2010. Trebuie sa tinem cont de problemele legate de fiscalitate si de solutii pentru sustinerea cresterii cererii. Trebuie sa stimulam crearea de IMM-uri, sa stimulam consumul si sa stimulam intreprinderile mici si mijlocii si din punct de vedere fiscal prin introducerea neimpozitarii venitului reinvestit pentru cei care investesc in tehnologie. Poate asa se va crea o sursa suplimentara pentru investitii.

Trebuie o politica economica flexibila, adaptata la ceea ce se intampla in economia reala", a declarat ministrul pentru IMM-uri, comert si mediul de afaceri, Constantin Nita.

Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Samsung plănuiește să organizeze evenimentul său emblematic, Unpacked, pe data de 10 iulie 2024, în Paris, potrivit mai multor surse. Alegerea Parisului ca gazdă pentru acest eveniment nu...
#dezvoltare, #imm, #credite, #fond, #national, #garantare, #credite , #Presa