Economia si Finantele, ministerele cu cea mai mica transparenta

Vineri, 12 Noiembrie 2010, ora 14:45
1356 citiri
Economia si Finantele, ministerele cu cea mai mica transparenta

Potrivit unui top al bunei guvernari, realizat de Alianta pentru o Romanie Curata, ministerele cele mai putin transparente in privinta contractelor pe bani publici sunt Economia si Finantele, in timp ce, institutiile cele mai transparente sunt Ministerele Culturii, Dezvoltarii Regionale si Justitia, relateaza NewsIn.

Pe primele locuri in top s-au clasat Ministerul Culturii si Patrimoniului, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si Ministerul Justitiei, fiecare dintre acestea primind patru stele din maxmul de cinci, pe baza a doua seturi de monitorizari: verificarea prezentei pe site-urile institutiilor a unui volum minimal de informatii destinate publicului si raspunsurile primite la cererile de informatii publice trimise in baza legii 544/2001.

Pe urmatoarele locuri se situeaza Ministerele Muncii, Transporturilor si Ministerul Afacerilor Externe, fiecare avand trei stele.

Doar doua stele au primit Ministerele Agriculturii, Sanatatii, Educatiei, Ministerul de Interne si Ministerul Apararii Nationale, iar o singura stea a primit Ministerul Comunicatiilor.

Cele mai putin transparente au fost Ministerul Economiei si cel al Finantelor, care nu au primit nicio stea.

"Pe site-ul Ministerului Finantelor Publice nu este afisat raportul de activitate, lista cu firmele care au castigat contracte, lista cu salariatii concediati, procesele cu angajatii, lista cu societatile care asigura consultanta juridica.

Doi secretari de stat nu si-au actualizat declaratiile de avere. Ministerul nu a raspuns solicitarii de a furniza documente in baza Legii 544/2001", se arata in motivatia pentru neacordarea niciunei stele.

Similar, pe site-ul Ministerului Economiei, nu este afisat raportul de activitate, lista achizitiilor publice, firmele care au castigat contracte cu institutia, numarul salariatilor concediati, procesele in care este implicata institutia, contractele de consultare juridica, iar institutia nu a raspuns solicitarii bazate pe Legea 544/2001, spun realizatorii clasamentului.

Acestia au explicat ca pe site-urile ministerelor au fost verificate declaratii de avere, raportul de activitate pe anul precedent, concursurile de angajari pentru posturile vacante, legea prin care isi desfasoara activitatea, bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul in curs, organigrama si statulul de functionare, regulamentul de organizare si functionare, lista de achizitii publice pe anul in curs, lista cu firmele care au castigat contracte de achizitii publice, lista cu salariatii concediati de la 1 ianuarie si cu cei angajati de la 1 ianuarie, lista cu procesele cu angajatii societatii, lista cu societatile care asigura consultanta juridica, numele ofiterului de presa.

Informatiile solicitate in baza legii 544/2001 au fost dosarele de achizitii pe 2010, inclusiv pe instrumentele de finantare europeana, angajati cu care institutia a avut sau are procese in perioada 2009-2010, contracte de asistenta juridica si contracte de publicitate, veniturile totale pe functii in perioada mai-august 2010, numarul de persoane angajate dupa 1 ianuarie 2010 si numarul de persoane concediate dupa ianuarie 2010.

Presedintele Societatii Academice din Romania, Alina Mungiu Pippidi, a anuntat ca, pe site-ul Aliantei pentru o Romanie Curata vor fi publicate toate contractele pe bani publici ale ministerelor ce vor fi furnizate, dar si corespondenta dintre ARC si ministere. 

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#minister, # economie, # finante , #Achizitii