Oamenii de afaceri dau verdictul: Ce "sugruma" business-ul romanesc?

Miercuri, 23 Mai 2012, ora 13:42
2424 citiri
Oamenii de afaceri dau verdictul: Ce "sugruma" business-ul romanesc?

Antreprenorii din Romania sustin ca fiscalitatea excesiva, alaturi de lipsa de predictibilitate si instabilitatea politica, reprezinta grave amenintari la evolutia mediului de afaceri privat.

Maria Grapini, presedintele grupului Pasmatex, sustine ca principala dificultate cu care se confrunta antreprenorii in Romania o reprezinta nesiguranta mediului de afaceri, urmata de criza consumului si de cea de lichiditati si finantare. Antreprenoarea considera ca totul pleaca de la piata interna, unde nu se consuma si nu se mai cheltuieste, din cauza sentimentului de nesiguranta.

Taxele prea mari pun bete in roate afacerii

Problema este ca s-au schimbat conditiile de lucru pe piata externa, in sensul ca este nevoie de un timp mai lung de finantare pentru cei care fac productie, iar intreprinzatorii romani nu si-l permit, sustine Grapini. Intreprinzatorul spune ca posibilitatea de contractare de noi credite este mai grea acum, costurile creditarii au crescut si ele, iar fiscalitatea excesiva pune bete in roate dezvoltarii afacerii.

Maria Grapini sustine ca statul roman trebuie sa aplice politici industriale corente, alaturi de taxe diferentiate intre IMM-uri si companiile de mari dimensiuni. Totodata, Grapini sustine introducerea deductibilitatii cheltuielilor firmei si neimpozitarea profitului reinvestit.

"S-au facut atatea modificari in cheltuielile deductibile, incat daca vreau sa cumpar un instrument de control in companie, nu mi se deduce, insa angajatul nu poate lucra fara ochelari", spune Grapini.

Anul 2012 este compromis, din punctul de vedere al acesteia, care sustine ca mai degraba guvernul ar face bine sa anunte masurile pentru anul viitor. "Daca guvernul anunta masurile, atunci intreprinzatorii isi pot face niste calcule si pot sa continue, daca nu, exista multi care vor sa renunte la afacere, iar printre ei ma numar si eu", sustine Maria Grapini.

Ea spune ca, daca pana in toamna guvernul nu face publice politicile fiscale si industriale, la anul va mai exista un rand de firme care vor disparea. Grapini sustine ca, in cazul in care afacerile vor merge pe minus, va restructura firmele la care este actionara.

Sorin Minea, actionar la Angst si presedintele patronatului Romalimenta, sustine ca principala dificultate a mediului de afaceri este reprezentata de impozitarea execesiva, urmata de evaziunea in crestere, dar si de lipsa unui dialog intre stat si mediul de afaceri.

Dialog cu mediul economic, nu cu "prietenii"

Minea considera ca eliminarea politicului din mediul economic este masura primordiala pe care ar trebui sa o aplice statul roman, si initierea unui dialog cu mediul de afaceri, nu cu "prietenii", alaturi de modificari ale nivelului de fiscalitate.

Presedintele Romalimenta sustine ca principala amenintare pentru economia Romaniei este reprezentata de o usoara instabilitate, rezultata in urma cresterii agresivitatii in zona politica. El sustine ca politicienii sunt mai preocupati sa se certe intre ei, decat sa vada ce se intampla cu economia, iar daca nu se va trece la numiri pe criterii de competenta, nu pe cele politice, atunci economia va avea o mare problema.

Sorin Minea spune ca in pofida faptului ca, statistic, puterea de cumparare este in continua scadere, totusi lumea cumpara. "Romania este un paradox, pentru ca, puterea de cumparare este redusa, insa exista multi bani nefiscalizati. Carburantii s-au scumpit, dar lumea umbla in continuare cu masina, iar romanii au cate 2-3 telefoane", conchide Minea.

Presedintele Romalimenta sustine ca nu stie daca va concedia oameni anul acesta si spune ca totul tine doar de evolutia pietei. "Sunt multi in industria alimentara care s-au retras, unii au dat faliment, altii sunt intr-o situatie imposibila", mai spune Minea.

Investitorii straini aleg sa paraseasca Romania

Constantin Tampiza, directorul de dezvoltare Lukoil Romania, sustine ca, instabilitatea fiscala este principala problema cu care se confrunta un antreprenor in Romania. El sustine ca nici climatul investitional nu este stimulat, iar in prezent investitorul strain "paraseste Romania", in timp ce statul, in goana dupa surse bugetare, incalca regulile de functionare ale liberei piete.

Tampiza sustine ca statul nu are in prezent resurse financiare asa ca, ar trebui sa propuna un mecanism prin care orice cetatean cu bani al Romaniei sa fie cointeresat sa investeasca si sa formeze locuri de munca.

Reprezentantul Lukoil sustine ca fenomenele interne care vor afecta economia romaneasca in 2012 sunt reprezentate de cresterea inflatiei si a desei fluctuatii a cursului de schimb.

Constantin Tampiza sustine ca in Romania puterea de cumparare este foarte mica din cauza faptului ca nu avem o productie foarte ridicata pentru ca, in opinia sa, nu poti cheltui mai mult decat castigi.

"Cum sa-i dau eu unui angajat un salariu mare, daca el produce foarte putin? Asta este problema in Romania: productivitatea extrem de slaba", conchide reprezentantul Lukoil. El sustine ca, orice investitor cauta sa se asigure ca nu exista riscuri politice, economice, sociale, financiare, insa in Romaia toate acestea exista.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#antreprenori Romania, #oameni de afaceri Romania, #fiscalitate excesiva, #taxe si impozite , #Afaceri