Supervizarea bancara in UE: Franta o cere rapid, Germania, "de calitate"

Duminica, 23 Septembrie 2012, ora 11:33
1274 citiri
Supervizarea bancara in UE: Franta o cere rapid, Germania, "de calitate"

Presedintele francez Francois Hollande sustine o implementare rapida a supervizarii bancare in Uniunea Europeana, in timp ce cancelarul german Angela Merkel pledeaza pentru o supervizare "de calitate", apreciind ca aceasta va avea nevoie de timp.

Declaratiile celor doi oficiali au fost facute sambata, in cadrul intalnirii de la Asperg, Germania, potrivit Agerpres.

"Sunt in favoarea uniunii bancare. Este o etapa importanta, pe care trebuie sa o facem in stadii succesive", dar, "cu cat mai repede, cu atat mai bine", a afirmat liderul francez, in timp ce sefa Cancelariei germane a insistat asupra 'calitatii' si a notat ca va fi nevoie de timp pentru atingerea acestui deziderat.

"Pentru mine, importanta este calitatea. Nu ajuta la nimic sa facem un lucru rapid si care nu functioneaza", a explicat aceasta.

Banca Centrala Europeana (BCE) va deveni de la 1 ianuarie 2014 autoritatea suprema de supraveghere a bancilor din zona euro, potrivit unui proiect care trebuie semnat de toate cele 27 de state membre UE.

BCE devine autoritatea suprema de supraveghere a bancilor

Pe de alta parte, cancelarul german a mentionat ca nicio decizie nu a fost luata in legatura cu proiectul de fuziune al EADS si BAE Systems in timpul dialogului sau cu Francois Hollande.

"Nu am luat nicio decizie /.../ nici nu era de asteptat, dar Germania si Franta vor pastra un contact apropiat pe acest subiect", a subliniat ea.

Fuziunea dintre European Aeronautic, Defence & Space Co., proprietara Airbus, si BAE Systems Plc., tranzactie care care se ridica la 35 miliarde de euro, va permite crearea celei mai mari companii de aparare si inginerie aerospatiala la nivel mondial dupa venituri. Noua companie va fi echivalentul european al Boeing.

Guvernul francez detine 15% din actiunile EADS, iar cel german a inceput demersurile achizitionarii a 7,5% din actiunile aceleiasi companii de la Daimler AG, prin intermediul bancii de stat KfW, pentru a-si creste influenta in acest sector.

#UE supervizare bancara, #BCE supervizare bancara, #Franta supervizare bancara, #Angela Merkel supervizare bancare, #fuziune BAE Systems EADS , #Zona euro