Cel mai mare grup alimentar din lume scumpește din nou produsele: ”Într-un interval de 6-8% în 2023”

Vineri, 17 Februarie 2023, ora 07:25
639 citiri
Cel mai mare grup alimentar din lume scumpește din nou produsele: ”Într-un interval de 6-8% în 2023”
Produse alimentare pe raftul magazinului FOTO Unsplash

Cel mai mare grup alimentar din lume, Nestle, va creşte şi mai mult preţurile produselor sale în acest an, după ce ingredientele mai scumpe au făcut ca profitul net anual să rateze aşteptările analiştilor, transmite CNBC.

El a refuzat să comenteze nivelul planificat al creşterilor de preţ, despre care a spus că sunt necesare pentru a compensa daunele cauzate de creşterea preţurilor mărfurilor.

Pentru consumatori, a căror putere de cumpărare a fost deja redusă de inflaţia care a atins niveluri maxime ale mai multor decenii, este posibil ca creşterile de preţuri să se adauge îngrijorărilor legate de bugetul familiei.

Producătorul de cafea instant Nescafe şi batoane de ciocolată KitKat a crescut preţurile cu 8,2% anul trecut, dar acestu lucru nu a compensat pe deplin impactul creşterii costurilor ingredientelor asupra marjelor.

”Marja noastră brută a scăzut cu aproximativ 2,6 puncte procentuale, asta estefoarte mult. Asta după toate scumpirile pe care le-am făcut în 2022”, a spus Schneider reporterilor.

Ajustările de preţ pot varia în funcţie de pieţe. SUA şi Regatul Unit se confruntă în continuare cu o inflaţie puternică, în timp ce aceasta a încetinit pe pieţe precum China şi Europa, a spus el.

Într-un interviu acordat CNBC în Elveţia, Schneider a spus: ”Urmărim cu interes pe destul de multe pieţe dacă inflaţia, care a fost în mare parte condusă de energie şi mărfuri, se va transforma într-o inflaţie determinată de salarii.

Multe ţări îşi negociază contractele anuale la începutul anului, aşa că este ceva ce urmărim cu interes, ca toţi ceilalţi.”

Europa a fost anul trecut principala sursă de impact asupra marjei companiei, cu un impact de aproximativ 1,9 puncte procentuale.

Nestle are î n vedere o creştere organică a vânzărilor, care nu include impactul fluctuaţiilor valutare - într-un interval de 6-8% în 2023.

În 2022, vânzările companiei au crescut cu 8,4%, până la 94,4 miliarde de franci elveţieni (102,31 miliarde USD).

Schneider a declarat pentru CNBC că cererea a rămas puternică, în ciuda creşterii preţurilor, iar consumatorii au putut să treacă la produse mai ieftine din diferite categorii, în timp ce îi cumpără în continuare mărcile.

Cafeaua şi produsele pentru îngrijirea animalelor de companie, ”locomotivele de creştere” ale companiei, ”rezistă extrem de bine”, a spus el.

”Observam, de ...citeste mai departe despre "Cel mai mare grup alimentar din lume scumpește din nou produsele: ”Într-un interval de 6-8% în 2023”" pe Ziare.com

#Nestle, #majorare preturi, #inflatie , #Stiri Macroeconomie