Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cum crede ministrul Economiei ca poate fi sprijinit mediului privat in pandemie."S-a ajuns sa avem peste 500.000 de someri si peste 1 milion de romani iesiti din toate formele de ajutor"

Cum crede ministrul Economiei ca poate fi sprijinit mediului privat in pandemie."S-a ajuns sa avem peste 500.000 de someri si peste 1 milion de romani iesiti din toate formele de ajutor"
Statul inca mai crede ca poate indulci realitatea amara in care a bagat sute de mii de afaceri in ultimul an, iar ministrul Economiei, Claudiu Nasui, vorbeste despre facilitati fiscale, in conditiile in care institutia pe care o conduce amana de un an ajutoarele pentru firmele din Romania.

"Faptul ca statul este cel care a obligat intreprinderi sa se inchida inseamna sa statul este cel care cumva ar trebui sa fie acolo ca sa le despagubeasca pentru toate efectele ulterioare ale acelei inchideri", spunea Nasui in cadrul unei conferinte.

Practic, este un fel de aplicare a principiului "poluatorul plateste", cel care a inchis plateste si acesta este statul roman.

"Sunt fanul ideii ca aceste despagubiri sa fie date cat mai mult sub forma de facilitate fiscala, pentru ca atunci ele cumva se vor regasi pentru toata lumea, fara birocratie, fara sa trebuiasca sa bugetam, sa asteptam bani, sa avizam, sa aprobam, sa luam dosare la puricat", s-a mai laudat ministrul.

Ministrul, contrazis de economisti si de cifre

Din pacate pentru el, atat economistii cat si realitatea masurilor luate de stat il contrazic in cel mai grav mod.

"Declaratia ministrului Nasui trebuie incadrata la capitolul ar fi bine sa fie bine, ca sa nu fie rau. Da senzatia ca, cel putin pana acum, autoritatile nu au inteles sau s-au facut ca nu inteleg realitatea din economia romaneasca. Pana acum, dincolo de cei 2000 de euro acordati unui numar redus de microintreprinderi si ajutorului social acordat angajatilor, nu a existat business care sa primeasca despagubiri pentru ca a fost inchis fortat de autoritati", ne-a declarat analistul economic Adrian Negrescu.

Statul ignora cu desavarsire nevoile mediului de afaceri

Potrivit lui, in ciuda repetatelor apeluri ale mediului privat, singura preocupare a guvernantilor a fost sa le asigure bunastarea celor care lucreaza la stat - salarii mentinute la nivelul dinainte de criza, vouchere de vacanta, facilitati si sporuri care se acorda in continuare dincolo de declaratiile cu iz de reforma.

"Pentru mediul privat, autoritatile au impus politica "pumnului in gura", inchizand sectoare din economie si lansand restrictii peste restrictii, fara nicio consultare, si fara sa evalueze impactul real. Asa s-a ajuns sa avem peste 500.000 de someri si peste 1 milion de romani iesiti din toate formele de ajutor", a mai spus Negrescu.

Daca vorbim de ajutoare fiscale, scaderea taxelor pe munca, pe care mediul de afaceri a cerut-o inca de anul tr ...citeste mai departe despre "Cum crede ministrul Economiei ca poate fi sprijinit mediului privat in pandemie."S-a ajuns sa avem peste 500.000 de someri si peste 1 milion de romani iesiti din toate formele de ajutor"" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 292 ori