Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Economia mondială, puternic afectată de războiul din Ucraina. Ce consecințe vor exista

Economia mondială, puternic afectată de războiul din Ucraina. Ce consecințe vor exista

Pericolul dublu al încetinirii creşterii şi al inflaţiei ridicate, sau stagflaţiei, va lovi economia mondială în acest an, deoarece războiul Rusiei împotriva Ucrainei afectează redresarea după pandemia de coronavirus, potrivit unei cercetări efectuate de Financial Times.

Creşterea presiunilor preţurilor, încetinirea creşterii producţiei şi scăderea încrederii vor reprezenta un obstacol pentru majoritatea ţărilor, potrivit celui mai recent indice de urmărire Brookings-FT.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Drept urmare, factorii de decizie vor rămâne cu ”dileme pesimiste”, a spus Eswar Prasad, cercetător senior la Brookings Institution. Acesta se aşteaptă ca FMI să-şi reducă săptămâna aceasta previziunile pentru majoritatea ţărilor, când miniştrii de Finanţe şi bancherii centrali vor participa la reuniunile de primăvară ale Fondului şi ale Băncii Mondiale, pentru a discuta despre cum să reacţioneze la perspectivele economice întunecate.

Factorii politici trebuie să decidă cum să abordeze creşterea rapidă a preţurilor şi pericolele creşterii ratelor dobânzilor, atunci când nivelul datoriilor este deja ridicat.

Kristalina Georgieva, directorul general al FMI, a numit, joi, războiul din Ucraina ”un recul masiv” pentru economia globală.

Prasad a spus că există riscul ca 2022 să devină ”o perioadă plină de realinieri geopolitice, perturbări persistente ale ofertei şi volatilitate pe piaţa financiară, toate pe fondul presiunilor inflaţioniste în creştere şi al spaţiului limitat de manevră a politicii”.

Indicele de urmărire al Brookings-FT Tracking pentru redresarea Economiei Globale compară indicatorii de activitate reală, pieţele financiare şi încrederea cu mediile lor istorice, atât pentru economia globală, cât şi pentru ţările individuale, surprinzând măsura în care datele din perioada curentă sunt mai bune sau mai rele decât în ​​mod normal.

În seria realizată de două ori pe an, indicele compozit arată o pierdere marcată a ritmului de creştere de la sfârşitul anului 2021 în economiile avansate şi emergente, nivelurile de încredere scăzând de la vârfuri, iar performanţa pieţei financiare scăzând mai recent.

Fiecare dintre cele trei mari blocuri economice ale lumii se confruntă cu dificultăţi considerabile, a spus Prasad.

În timp ce cheltuielile rămân puterni ...citeste mai departe despre "Economia mondială, puternic afectată de războiul din Ucraina. Ce consecințe vor exista" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 589 ori