Ce riscă mulți angajați după măsura intrată în vigoare la 1 ianuarie. ”Este mai ieftin decât să plătești un lucrător necalificat”

Duminica, 19 Februarie 2023, ora 21:30
131 citiri
Ce riscă mulți angajați după măsura intrată în vigoare la 1 ianuarie. ”Este mai ieftin decât să plătești un lucrător necalificat”
Roboții lucrează într-o uzină FOTO: Pixabay.com

Salariul minim s-a majorat de la 1 ianuarie 2023 de la 2.550 la 3000 de lei brut. Această modificare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată reprezintă o creștere de 17,6 %, ceea ce în valoare absolută înseamnă 450 de lei. Pentru salariații cu venituri mici este o gură de oxigen, însă mulți angajatori se gândesc să investească în altceva.

Sunt sectoare de activitate în care munca umană este înlocuită de roboți, de inteligență artificială. Și mai ales acum când costurile cu salariații au crescut pare un motiv în plus pentru antreprenori să se reorienteze către alte soluții mai puțin costisitoare.

Analistul Economic Radu Nechita, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj a explicat într-un interviu pentru Ziare.com ce riscuri au venit de fapt la pachet cu majorarea salariului minim.

Ce înseamnă de fapt scăderea inflației și de ce nu se vede în prețuri așa cum ne așteptam

”Eu văd deja și în România lucruri pe care le văzusem sau citisem despre ele în țările dezvoltate. De exemplu, apariția acelor ecrane tactile pe care îți tastezi tu comanda la fast-food-uri. Acest lucru, în termen economic, înseamnă substituire a muncii prin capital.

Deci ajunge să fie interesant să cumperi un robot, să investești într-un capital, pentru că este mai ieftin decât să plătești un lucrător necalificat. Acest lucru înseamnă că în loc ca angajatul să tasteze, tastează clientul. De ce se întâmplă acest lucru?

Pentru că acel client preferă să lucreze el acolo, că e practic, el îi face munca angajatului. El lucrează acolo decât să plătească suplimentar echivalentul a celor 5 minute sau 3 minute cât ar lucra un angajat plătit cu un salariu minim la un nivel foarte ridicat.

Și vedem acest lucru. O mulțime de firme încearcă să-și automatizeze procesele, să economisească munca, nu numai cea necalificată ci și munca de calificare înaltă”, a explicat Radu Nechita.

Muncitorii necalificați erau o mină de aur pentru patronii de fabrici

Expertul a făcut o analogie cu deciziile lui Henry Ford care a schimbat complet modul în care se construiau mașinile. ”A trecut de la sistemul în care se învârteau muncitori foarte calificați în jurul unui automobil și produceau fiecare la o muncă foarte, foarte specializată, la linia de asamblare în care fiecare muncitor făcea o operațiune, doar o operațiune foarte, foarte simplă. ...citeste mai departe despre "Ce riscă mulți angajați după măsura intrată în vigoare la 1 ianuarie. ”Este mai ieftin decât să plătești un lucrător necalificat”" pe Ziare.com

Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Bugetul României a ajuns într-o stare critică, avertizează din ce în ce mai mulți economiști. Sarabanda scumpirilor pe bandă rulantă, majorarea taxelor și a impozitelor reflectă cel mai...
#salariul minim, #locuri de munca Romania, #Somaj, #radu nechita, #munca umana inlocuita roboti , #Stiri Macroeconomie