Preturile alimentelor cresc cu 14% in 2013. Fermierii nu mai au bani sa creasca animale

Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 15:50
2264 citiri
Preturile alimentelor cresc cu 14% in 2013. Fermierii nu mai au bani sa creasca animale

Preturile alimentelor vor creste cu pana la 14% intr-un an, din cauza sacrificiilor in masa, care reduc semnificativ numarul de animale din ferme.

Agricultorii prefera sacrificarea efectivelor de porcine si bovine, din cauza costului ridicat al furajelor, potrivit unui raport publicat miercuri de banca de investitii Rabobank.

Fenomenul va duce initial la o abundenta pe piata carnii, insa efectivele vor fi foarte reduse anul viitor, incat nu vor exista suficiente animale pentru a face fata cererii de pe piata, a afirmat Nicolas Higgins, analist privind marfurile la Rabobank si autor al raportului.

Inflatia va creste in urma majorarii preturilor la alimente la un nivel record.

Rabobank a declarat ca sacrificarea a milioane de porci a condus deja la o crestere cu 31% a pretului la carnea de porc si se asteapta ca si costurile la alte tipuri de carne sa creasca.

Fermierii din SUA, care sufera de pe urma celei mai grave secete din anii 1930 incoace, si-au redus deja efectivele de bovine la cel mai mic nivel din 1973 incoace.

SUA se confrunta cu cea mai grava seceta din ultimii 56 de ani

Reprezentantii Rabobank au declarat ca nu se asteapta la o repetare a revoltelor alimentare din tari in curs de dezvoltare din perioada 2007 - 2008 din lume, deoarece cea mai mare cantitate de carne este consumata in Occident.

Higgins spune ca pericolul major pentru stabilitatea globala este legat de rezerva de provizii a tarilor.

"Am vazut deja primele indicii ale acestui fenomen, in contextul in care Indonezia a anuntat ca intentioneaza sa creasca stocul de porumb, Coreea de Sud are in vedere un regim de achizitii interne iar Iranul va face achizitii majore de grau, disproportionat mai mari decat in trecut", a afirmat Higgins.

Scumpirea carnii va afecta si Romania, in conditiile in care tara noastra a importat in primele cinci luni din acest an 45.498 tone de carne de porc, de opt ori mai mult decat exporturile realizate in perioada 1 ianuarie - 31 mai 2012.

Importurile de carne de porc ale Romaniei, de opt ori mai mari decat exporturile

#crestere pret alimente, #preturi alimente 2013, #sacrificari animale in masa, #preturi piata carnii, #raport Rabobank pret alimente , #Industria carnii