Romania a importat in primele cinci luni din acest an 45.498 tone de carne de porc, de opt ori mai mult decat exporturile realizate in perioada 1 ianuarie - 31 mai 2012, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
In primele cinci luni ale acestui an, valoarea importurilor a depasit 77 de milioane de euro, comparativ cu 8,033 milioane de euro incasate din exporturi, in perioada mentionata, pentru o cantitate de 5.369 tone de carne de porc, proaspata sau refrigerata.
Cele mai mari cantitati de carne de porc au fost importate din Germania, Ungaria, Olanda, Spania, Belgia, Austria si Danemarca.
Comparativ cu aceeasi perioada din 2011, importurile de carne de porc s-au redus cu 23,4%, de la 59.446 tone la 45.498 tone la finele lunii mai 2012, iar valoarea acestora s-a diminuat cu 16,7%, de la 92,5 milioane de euro, la 77 milioane euro.
Importurile si exporturile de carne de porc au fost realizate in tarile intra si extracomunitare.
Pretul carnii va creste cu cel mult 10% toamna aceasta, a declarat, vineri, Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA). Acesta a adaugat ca pretul painii se va majora cu 20%, iar laptele si produsele lactate se vor scumpi cu cel mult 10%, pe fondul secetei care a afectat in ultima perioada Romania, dar si al crizei economice de la nivel mondial.
Rusia: exporturi ridicate de cereale: In Romania alimentele se scumpesc