Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

"Un deceniu pierdut" pentru Europa, din cauza crizei financiare

"Un deceniu pierdut" pentru Europa, din cauza crizei financiare


Criza financiara declansata in urma cu patru ani in Statele Unite ale Americii va avea efect pe termen lung in Europa, unde nicio mare economie, cu exceptia Germaniei, nu a reusit sa revina la nivelul productiei anterior anului 2008.

Asupra Europei planeaza riscul unui deceniu pierdut, cu efecte de durata asupra populatiei, relateaza New York Times.

Datele prezentate marti de Eurostat au aratat ca Produsul Intern Brut al UE a scazut in trimestrul al doilea cu 0,2% raportat la primele trei luni ale anului, declin similar cu cel inregistrat la nivelul zonei euro, cu evolutii negative in majoritatea statelor, in special in sudul continentului.

Romania, a patra crestere economica din UE

Criza financiara are implicatii majore asupra Europei, iar unele nu au fost observate pana in prezent

Tendinta sugereaza ca economia Europei s-ar putea confrunta cu un deceniu pierdut, o perioada de stagnare daunatoare si de potential pierdut care ar putea avea efecte de durata asupra cetatenilor de rand, considera economistii americani Peter Rupert si Thomas F. Cooley.

Cresterea economica nerealizata reprezinta investitii in educatie care nu s-au mai facut, cercetari nefinantate, afaceri esuate si cariere incheiate prea devreme.

"Sunt implicatii mai mari, la care oamenii nu se gandesc. Are loc un declin urias al capitalului uman", a aratat Rupert, profesor de economie la University of California, Santa Barbara.

Exista puncte de vedere diferite asupra recesiunii in zona euro

Linia de demarcatie intre inceputul si sfarsitul unei recesiuni nu este usor de definit. O definitie comuna a recesiunii este declinul productiei timp de doua trimestre consecutiv. Tehnic, economia zonei euro nu se afla in recesiune, avand in vedere ca in primul trimestru a stagnat.

Majoritatea economistilor sunt insa de acord ca recesiunea este definita si de alti indicatori, precum somajul, productia industriala si investitiile.

Potrivit Centrului de cercetari in domeniul politicii economice din Londra, zona euro a iesit din recesiune dupa al doilea trimestru din 2009, cand economia regiunii a revenit la crestere.

Institutul nu a analizat inca daca zona euro a reintrat in recesiune, dar putini pot sustine faptul ca Europa, lovita de criza datoriilor suverane inceputa in 2010, s-a bucurat de prosperitate in ultima perioada.

Numai Germania este mai bogata decat in primul trimestru din 2008, Franta este aproape de acel nivel, potrivit lui Rupert si Cooley, acesta din urma profesor la Leonard N. Stern School of Business la New York University.

Spania si Italia au revenit practic la nivelul perioadei negre din 2009, dupa ce prabusirea Lehman Brothers a declansat o criza financiara care a subminat intreaga economie mondiala.

Spania va primi o transa de urgenta de la BCE, pentru sprijinirea Bankia

Ambele tari au revenit la crestere economica in 2009, dar au stagnat la jumatatea anului trecut. De atunci, Spania a traversat trei trimestre de scadere a Produsului Interne Brut, in timp ce economiai Italiei este in scadere de un an.

Datoria publica a Italiei se apropie de 2.000 miliarde de euro

Nu exista nicio indoiala ca cele doua tari se afla in recesiune, iar unii analisti anticipeaza ca ar putea veni randul Germaniei.

In schimb, Statele Unite au recuperat terenul pierdut din 2008 la sfarsitul anului 2011, dar timpul necesar a fost de doua ori mai lung decat in cazul celorlalte recesiuni produse dupa al doilea Razboi Mondial, potrivit celor doi economisti.

Economia SUA isi pierde din avant, insa FED nu intervine pana in septembrie

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1203 ori