Economia SUA isi pierde din avant, insa FED nu intervine pana in septembrie

Sambata, 28 Iulie 2012, ora 13:20
1378 citiri
Economia SUA isi pierde din avant, insa FED nu intervine pana in septembrie

Sistemul federal de rezerva (FED), banca centrala nationala a Statelor Unite ale Americii, nu se grabeste sa intervina pe piata, desi economia si-a incetinit ritmul de crestere in al doilea trimestru al anului.

Departamentul Comertului a revizuit in crestere usoara datele privind avansul Produsului Intern Brut al SUA in primul trimestru din 2012, de la 1,9% la 2%. Majoritatea analistilor nu se asteapta la un ritm accentuat de crestere a economiei din cauza crizei financiare din Europa.

Ritmul de crestere al economiei SUA a incetinit in T2

Multi analisti sunt de parere ca FED va astepta luna septembrie pentru a hotari daca este cazul sa intervina pe piata sa nu.

"Nu este nicio urgenta. Cel mai probabil, FED asteapta rezultatele financiare din luna septembrie pentru a hotara daca merita sa intervina pe piata", a spus Peter Fisher, director BlackRock's Fixed Income Portfolio Management Group, citat de CNBC.

Un alt raport pe de care depinde hotararea FED de a interveni sau nu pe piata este cel legat de nivelul de ocupare al fortei de munca pentru luna iulie. Analistii se asteapta la o crestere la 100.000 de locuri de munca, in plus fata de cele 80.000 adaugate in iunie.

"Credem ca daca vedem aceste imbunatatiri in urmatoarele rapoarte ar fi suficient pentru a tine FED departe de piata", sustin analistii.

Economia Statelor Unite a crescut in ritm anual cu doar 1,5% in trimestrul doi din 2012, deoarece americanii si-au redus semnificativ cheltuielile.

Rata de crestere de 1,5% in perioada aprilie-iunie 2012 este cea mai slaba din trimestrul trei al anului trecut, cand Produsul Intern Brut al SUA a urcat cu 1,4%.

Cheltuielile de consum au incetinit in perioada aprilie-iunie 2012 la 1,5%, fata de 2,4% in precedentele trei luni. Cheltuielile guvernelor au scazut cu 1,4%, comparativ cu un declin de 3% in primul trimestru al anului.

Departamentul Comertului a revizuit si datele privind evolutia economiei in ultimii trei ani. Astfel, Produsul Intern Brut al SUA s-a contractat cu 3,1% in 2009, fata de 3,5% cat s-a estimat anterior, cresterea in 2010 a fost de 2,4%, mai redusa decat prognoza anteriora, de 3%, iar avansul din 2011 a fost de 1,8%, fata de 1,7% cat s-a estimat anterior.

#SUA economie interventie FED, #incetinire economie SUA FED, #FED SUA economie scadere , #USA